powered by

Πρόταση ΕΤΕΚ για επιχορηγημένες επιθεωρήσεις σε επικίνδυνα κτήρια

Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την προστασία του κοινού, υπογραμμίζει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), με αφορμή την κατάρρευση τμήματος στηθαίου οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα από επταώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται επί της πολυσύχναστης λεωφόρου Μακαρίου Γ’ στη Λεμεσό.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή τονίζει ότι το σημερινό περιστατικό είναι σε συνέχεια δύο πρόσφατων περιστατικών κατάρρευσης μπαλκονιών και προβόλου στην Πάφο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνανθρώπων μας. «Καθίσταται σαφές πως είναι καθαρά από τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα και πως έχουμε βρεθεί πλέον στο σημείο μηδέν για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή νέων δυσάρεστων καταστάσεων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημειώνει σχετικά ο κ. Κωνσταντή.

Μέχρι να καταστεί εφικτή η ψήφιση και εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, το Επιμελητήριο προτείνει την επιχορήγηση από το κράτος της διενέργειας επιθεωρήσεων από καταρτισμένους Μηχανικούς σε κτήρια όπου τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι εντονότερα και ειδικότερα σε κτήρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. 

«Για να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, καταθέτει την ετοιμότητά του να προχωρήσει το ίδιο σε καταρτισμό καταλόγου μηχανικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον οπτικό έλεγχο οικοδομών, μέσω σχετικής ανοικτής πρόσκλησης προς όλους τους μηχανικούς που έχουν τη σχετική κατάρτιση», προσθέτει.

Το ΕΤΕΚ καλεί την Πολιτεία και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ανταποκριθούν στο κάλεσμά του με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Ας αξιοποιήσουμε αυτό το δυσάρεστο γεγονός ως ευκαιρία δράσης και απόδειξης πως μπορούμε να δράσουμε ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς, έστω και την υστάτη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Ταυτόχρονα, πέραν της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και των όποιων νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών, το ΕΤΕΚ σημειώνει θα πρέπει και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες οικοδομών, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη να διατηρούν την οικοδομή τους σε κατάσταση που δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία των ενοίκων και των διερχομένων.

Δειτε Επισης

Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Ask Wire: Ανοίγει το μετοχικό της κεφάλαιο στο κοινό-Κυπριακή PropTech εταιρεία λανσάρει καμπάνια crowdfunding
Με φόρα από πέρσι... Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις ο τουρισμός-«Προμηνύεται ένα δυναμικό τουριστικό έτος»
Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου: Το Cyprus Seeds ανάμεσα στα κορυφαία εκκολαπτήρια startups στην Ευρώπη
Συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Καμπότζης στους τομείς ανάπτυξης και επενδύσεων Δημητριάδης και Essa