Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά  διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη της αρχαιολόγου Δρος Ελισάβετ Στεφανή, με θέμα «Οι νεκροπόλεις και τα ταφικά έθιμα στην Αμαθούντα κατά την 1η χιλιετία π.Χ.»,  το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Θεματική Διάλεξης:

Η Αμαθούντα υπήρξε ένα από τα ανεξάρτητα πολιτειακά κέντρα της Κύπρου κατά τη διάρκεια της Κυπρο-Αρχαϊκής και Κυπρο-Κλασικής περιόδου και μια ακμάζουσα αστική θέση από τους Ελληνιστικούς μέχρι και τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους. H ίδρυσή της ανάγεται στις αρχές της Εποχής του Σιδήρου, τον 11ο αι. π.Χ. και η περιοχή όπου άκμασε το αστικό της κέντρο κατοικήθηκε μέχρι και τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και οι διάφορες ομάδες της Γαλλικής Αποστολής διενέργησαν ανασκαφικές έρευνες σε διαφορετικές θέσεις, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά ευρήματα που μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε την ιστορία της Αμαθούντας από της απαρχές της ίδρυσής της μέχρι και την σταδιακή εγκατάλειψή της τον 8ο αι. μ.Χ. Οι θέσεις όπου μαρτυρείται αδιάλειπτα η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι νεκροπόλεις, εκεί όπου θάβονταν οι κάτοικοί ή όσοι έτυχε να πεθάνουν στην περιοχή. Η διαχρονική αυτή σταθερότητα που χαρακτηρίζει την ταφική τοπογραφία της Αμαθούντας διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων γνωστών ερευνημένων κεντρικών θέσεων της Κύπρου.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί στις νεκροπόλεις της, από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι και σήμερα, μας επιτρέπουν να μιλάμε για την ύπαρξη τριών οργανωμένων χώρων ταφής: τη δυτική, τη βόρεια και την ανατολική νεκρόπολη. Η κάθε νεκρόπολη καταλαμβάνει μια έκταση μήκους 1 περίπου χλμ. και αναπτυσσόταν στις παρυφές και τις χαμηλές πλαγιές των λόφων που γειτνιάζουν με τον κεντρικό λόφο της ακρόπολης. Η εξέλιξη των διαδικασιών που οδήγησαν στην αστικοποίηση και την συνθέτη πολιτειακή οργάνωση της Αμαθούντας προσεγγίζονται δια μέσου της ανασύστασης του ταφικού της τοπίου και της μελέτης των ταφικών τύπων.

Οι τρεις νεκροπόλεις αποτέλεσαν επίσης σημεία διεξαγωγής ταφικών τελετουργικών, τα οποία αντανακλούν τις κοινωνικές δομές. Ο ενταφιασμός αποτέλεσε την επικρατούσα ταφική πρακτική, ενώ στην Αμαθούντα απαντάται επίσης το έθιμο της καύσης των νεκρών, παρόλο που δεν ήταν ποτέ διαδεδομένο στην Κύπρο. Τα κτερίσματα και τα επιτύμβια επιγράμματα, χαραγμένα επάνω στα ταφικά σήματα μας δίνουν επίσης σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την κοινωνική θέση και την καταγωγή των νεκρών που θάφτηκαν στην περιοχή.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:  

Η Ελισάβετ Στεφανή είναι κάτοχος πτυχίου από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακού στην αποκατάσταση και διαχείριση πολιτιστικών αγαθών του Πανεπιστήμιου της Σιένα (Ιταλία). Το 2022 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο διατριβής «Οι Νεκροπόλεις της Αμαθούντας. Ταφική τοπογραφία και τυπολογία από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο».  

Από το 2009 συνεργάζεται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, συμμετέχοντας σε διάφορες σωστικές και συστηματικές ανασκαφές στην επαρχία της Λεμεσού, καταγράφοντας και ψηφιοποιώντας αρχαιολογικό υλικό και συμμετέχοντας στις εργασίες μουσειολογικής μελέτης περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων σε διάφορα Μουσεία. Εργάστηκε επίσης ως επιμελήτρια της αρχαιολογικής έκθεσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης  Κύπρου, όπου είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την αρχαιολογία. Σήμερα εργάζεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχαίων αντικειμένων του Τμήματος Αρχαιοτήτων «Digitising the Museums of Cyprus».

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς