Powered by

ΗΠΑ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα αφορά τις χώρες του ΟΠΕΚ

Τα νέα βήματα των χωρών της G7 προκειμένου να περιορίσουν τις πωλήσεις του ρωσικού αργού σε τεχνητά χαμηλά τιμές δεν πρόκειται να επεκταθούν στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για να τους διαβεβαιώσει επί τούτου.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι δηλώσεις του αξιωματούχου ενδεχομένως να βοηθήσουν αν εκτονωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, που κατηγόρησε η Ουάσιγκτον για συνεργασία με την Ρωσία στην περικοπή την προσφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των χωρών που εισάγουν πετρελαίου - όπως οι ΗΠΑ - και εκείνων που παράγουν υφίσταται κλιμακούμενη ένταση, ενώ πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι η οργή των χωρών του ΟΠΕΚ για το σχέδιο επιβολής πλαφόν ήταν ένας λόγος που ο Οργανισμός αποφάσισε την πρόσφατη γιγαντιαία περικοπή της παραγωγής του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η περικοπή θα ενισχύσει τα έσοδα της Ρωσίας, υπονοώντας ότι υποκινήθηκε για πολιτικούς λόγους από τη Σαουδική Αραβία, η οποία από την πλευρά της αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε στοχευμένα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν θα επεκταθεί σε άλλους παραγωγούς, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι νέες κυρώσεις δεν σηματοδοτούν την οργάνωση κάποιου καρτέλ αγοραστών που θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ