Προτείνουν φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των επιχειρήσεων
11:36 - 18 Οκτωβρίου 2022
Μέτρα αλληλεγγύης για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση, συζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, όχι μόνο των επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που παρουσιάζουν υπερκέρδη.
Στη συζήτηση για τη συγκράτηση των λογαριασμών σε χαμηλά επίπεδα, ο Ιβάν Μπαρτός, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τσεχίας για την ψηφιοποίηση, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι στόχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές και τριγμούς. Πρόσθεσε ότι η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι συντονισμένη.
Είπε ότι η Ευρώπη προσπάθησε να αποτρέψει τις ελλείψεις, ενισχύοντας την αποθήκευση καυσίμων, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές για προμήθεια, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόσθεσε ότι η κρίση χτυπάει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις ΜμΕ, ενώ ενεργοβόρες βιομηχανίες οδηγούνται σε πτώχευση ή μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης.
Αναφορικά με τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, ο κ. Μπαρτός είπε ότι στις 7 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ νέος κανονισμός για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Αυτός ο κανονισμός από τη μία περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού, καθορίζοντας ανώτατο όριο €180 ανά μεγαβατώρα. Από την άλλη, καθορίζεται ως υποχρεωτική η εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τα διυλιστήρια, η οποία καθορίζεται πάνω στα υπολογίσιμα έσοδα. Όπως είπε, ο κανονισμός εγκρίθηκε εντός 2 εβδομάδων, ως κατεπείγουσα λύση.
Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Επίτροπος για το Εμπόριο, Valdis Dombrovskis, ζήτησε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος του πολέμου, με τον επιμερισμό του. Είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν αξιόπιστες αγορές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.
Ο Επίτροπος μίλησε επίσης για το RepowerEU, το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από τη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας, και την ανάγκη να ενταχθεί στα κρατικά σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.
Τόνισε, ότι η επίδειξη αλληλεγγύης πρέπει να επικεντρωθεί σε όσους δυσκολεύονται περισσότερο. Ωστόσο, είπε ότι γενικευμένη δημοσιονομική υποστήριξη δεν θα ήταν η καλύτερη λύση, γιατί θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό και θα έπληττε την οικονομία.
Η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί, η ΕΕ και τα κράτη πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα όποια μέτρα πρέπει να είναι συμβατά με προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, για να μη δημιουργηθούν νέα χάσματα στους προϋπολογισμούς.
Με τη σειρά τους, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας πολίτης χωρίς ρεύμα και να μην έχει το δίλημμα αν θα γεμίσει το καλάθι με τρόφιμα ή αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς του. Προτείνουν να βρεθούν μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τόνισαν ότι πρέπει τα κράτη να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή οδηγία για ελάχιστο μισθό και να θεσπιστεί ο ειδικός φόρος επί των απροσδόκητων κερδών, όχι μόνο των εταιρειών του ενεργειακού τομέα, αλλά και όσων επιχειρήσεων παρουσίασαν υπερκέρδη, αναφέροντας, για παράδειγμα, τις φαρμακευτικές εταιρείες, των οποίων τα κέρδη αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τόνισαν τη σημασία για επιμονή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ανέφεραν επιπλέον, ότι, αν η Ευρώπη δεν δώσει λύσεις, θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της ΕΕ, δίνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία προβαίνει σε ενίσχυση της δικής της αγοράς, διαθέτοντας €200 εκ. Χρειάζεται ενιαία Ευρώπη, είπαν, τονίζοντας ότι, χωρίς εμβάθυνση της Ένωσης, καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική.
Τέλος, έγινε αναφορά στην απεργία των Γάλλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο κόστος ζωής και στην ενέργεια, χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθών. Κάποιοι Ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική, ότι ο πόλεμος δεν είναι της Ευρώπης, αλλά η Ευρώπη βιώνει τις επιπτώσεις, το κρύο, την ακρίβεια και τις ελλείψεις.