Νέες τάσεις αναδιαμορφώνουν την κανονιστική συμμόρφωση

Η παρακολούθηση των κανονιστικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες εξελίσσονται και επιβάλλονται οι προσπάθειες αυξάνονται. Καθώς οι κανονιστικές αλλαγές συνεχίζονται αμείωτα, οι επαγγελματίες της συμμόρφωσης πρέπει να ακολουθήσουν διεθνείς νόμους και κανονισμούς που σχετίζονται με τις εταιρείες τους. Εάν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν.

Το ζήτημα αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο 8ο International Compliance Forum.

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Βίκυ Χριστοφίδου, AMLCO, ECOMMBX, Richard Corbyn, Director of Authorisations, Complyport, Rocio Suarez Gray, Financial Crime Compliance Director, LexisNexis Risk Solutions, Spain/ Representing Infocredit Group, Γιάννης Πεττεμερίδης, Forensic, Anti-Money Laundering, Regulatory Compliance, Registered Auditor και Insolvency Practitioner - eBOS Resident Consultant & Associate, eBOS και Χρίστος Ττινιόζου, Managing Director, iSPIRAL.

Η Rocio Suarez Gray έκανε αναφορά στη διαχείριση ρίσκων λέγοντας ότι αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως της εταιρείας. «Το θέμα είναι πόση πληροφόρηση θα ζητήσουμε από τον πελάτη», είπε.  Οι αλλαγές στην Ε.Ε. αναφορικά με την σχέση που έχουν οι πελάτες με τις εταιρείες και τις πληροφορίες που αυτοί παρέχουν θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης, ανέφερε η ομιλήτρια. Η συμπερίληψη ενός ολοκληρωμένου πλάνου για αποφυγή ρίσκων από τις εταιρείες είναι κρίσιμη, σημείωσε, αφού τους προστατεύει, τόσο από ηλεκτρονικό έγκλημα όσο και από κακή φήμη του οργανισμού. Σχετικά με τις πληροφορίες που αφορύν υποψήφιους πελάτες, η ομιλήτρια επισήμανε το γεγονός ότι κάποιες φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάτι το οποίο οι εταιρείες πρέπει να έχουν υπόψη.

Η Βίκυ Χριστοφίδου είπε πως η εταιρεία της έχει αλλάξει δραστικά όσον αφορά την συμμόρφωση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Η διατήρηση της καλής φήμης της εταιρείας είναι κάτι που θεωρούμε σημαντικό εφόσον είμαστε ένας οργανισμός χρηματοοικονομικού τύπου», τόνισε. Έφερε ως παράδειγμα περίπτωση πελάτη για τον οποίο υπήρχε κακή φήμη. «Εφαρμόσαμε νέες διαδικασίες και επενδύσαμε στη συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο και από δεδομένα που χρησιμοποιούμε, και αποφασίσουμε να μην προχωρήσουμε», επισήμανε, θέλοντας να δείξει το βάρος που δίνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Διαρκώς προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, πρόσθεσε, για να πει ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι πολύτιμα σε συνδυασμό με την «κριτική σκέψη».

Ο Χρίστος Ττινιόζου, σχολίασε αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία, σύμφωνα με την οποία 50% από τις εταιρείες ξεκίνησαν να αξιοποιούν την τεχνολογία ΑΙ. Μάλιστα, οι μισές από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο αποκάλυψαν ότι τους επόμενους μήνες σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό τους για συμμόρφωση. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ομιλητή, το 90% παραδέχτηκε ότι έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα στον τομέα αυτό, από ποτέ. «Είμαι αισιόδοξος, η τεχνολογια και η επιστήμη δεδομένων θα παίξει βασικό ρόλο στην παρεμπόδιση τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων», είπε.

Ο Γιάννης Πεττεμερίδης υπέδειξε πως το ξέπλυμα χρήματος αγγίζει πλέον τα 3 τρις παγκοσμίως, θέλοντας έτσι να δείξει τη δυσκολία του να σταματήσουν οι αρχές τη δράση των παραβατών. Παραβάτες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα για εξασφάλιση της καλύτερης και πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Αναπτύσσονται και αναπαράγονται, είπε ο κ. Πεττεμερίδης, καλώντας τις εταιρείες να εφαρμόσουν τους κανόνες συμμόρφωσης. Για να πετύχει αυτή η διαδικασία, ωστόσο, πρέπει να αξιοποιείται η τεχνολογία στην πιο εξελιγμένη της μορφή, τόνισε ο ομιλητής. Κάλεσε επίσης την κάθε πλευρά να μην βλέπει μόνο την Αρχή που τους καλεί να συμμορφωθούν, αλλά το κοινό όφελος.

Ο Richard Corbyn παραδέχτηκε πως υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης της συμμόρφωσης. Σχολίασε δε ότι καμιά φορά παρατηρείται μια «επιθετικότητα» από πλευράς αρχών συμμόρφωσης. Ο ομιλητής εστίασε σε ακόμη μία πρόκληση που αφορά στην απουσία εξηγήσεων από τους ιδίους. «Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν δίνουν αρκετές πληροφορίες για τα αίτια απόρριψης αιτήσεων και αδειών», είπε χαρακτηριστικά.

Συντονιστής, ήταν ο Ανώτερος Διευθυντής και μέλος του Διευθυντικού Συμβουλίου του Ομίλου Treppides, Γιώργος Π. Νικολάου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και Europa UOMO Κύπρου στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Νέα σχολική χρονιά για το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»
Το φεστιβάλ νεολαίας «Up To YOU(th)» του ΟΝΕΚ επιστρέφει για 8η χρονιά
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
pr: partners: Υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση επτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «DISRUPT»-Στα 23 εκατ. το συνολικό της ύψος
Ινστιτούτο Κύπρου: Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
The Gamechangers Stage: Οι πρωτοπόροι που αλλάζουν το τοπίο των επιχειρήσεων
«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα