Powered by

Υπό δοκιμασία η ανθεκτικότητα των καταναλωτών στην Ευρωζώνη

Αυξημένες πιέσεις από το κόστος ενέργειας που δημιουργεί πληθωρισμό, αλλά και το κόστος δανεισμού, δέχονται οι καταναλωτές, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, σε σχόλιο στο οποίο αναλύει την οικονομική θέση των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ και τον βαθμό ανθεκτικότητάς τους σε ένα πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον DBRS, ο COVID-19 διέκοψε την τάση απομόχλευσης των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ, η οποία ωστόσο άρχισε να επανέρχεται το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς η αύξηση του εισοδήματος ανέκαμψε.

Οι μισθοί και τα εισοδήματα, αναφέρει επίσης άρχισαν να αυξάνονται ξανά μετά την πανδημία, ωστόσο αυτό θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει τις πληθωριστικές πιέσεις. Προσθέτει ότι ενώ τα νοικοκυριά συσσώρευσαν σημαντικές αποταμιεύσεις χάρη στα μέτρα κρατικής στήριξης και τις μειωμένες δαπάνες λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, το ποσοστό αποταμίευσης επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σημειώνει επίσης ότι η ανεργία έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2022 μετά από αύξηση εν μέσω COVID-19. Παρόλο που ο οίκος αναμένει να αυξηθεί ξανά η ανεργία, θεωρεί ωστόσο ότι η αγορά εργασίας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτική.

«Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών θα επιβαρυνθούν από το αυξημένο κόστος δανεισμού και τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Arnaud Journois, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Παράλληλα ο Carlo Capuano, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Διεθνών Αξιολογήσεων πρόσθεσε ότι οι οι προηγούμενες βελτιώσεις στην απομόχλευση χρέους, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μια μέχρι στιγμής ανθεκτική αγορά εργασίας θα μετριάσουν τον αντίκτυπο της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης.

Επιπλέον, συμπλήρωσε, ένα σημαντικό ποσό ρευστών περιουσιακών στοιχείων θα μετριάσει σε κάποιο βαθμό τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ζωής, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών γίνεται αρνητική.

Δειτε Επισης

Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Παγκόσμιο χρέος: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση
Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία