Ιατρικές Υπηρεσίες Αιχμής: Πυρετός επενδύσεων

Μεταβατική περίοδο διανύουν σήμερα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ΔΡ Μάριος Καραϊσκάκης. Ανάμεσα σε άλλα εξηγεί ότι η ποιοτική αναβάθμισή τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, της οποίας η επιτυχής πραγμάτωση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον, όπου σήμερα παρατηρείται πυρετός επενδύσεων και εξαγορών.

Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή εικόνα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο. Παρατηρείται ένας πυρετός επενδύσεων στον χώρο. Γίνονται εξαγορές μεγάλων ιδιωτικών μονάδων. Ακόμα, βλέπουμε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών αλλά και ολοκλήρωση εντελώς νέων νοσηλευτηρίων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ανάλογα υψηλού επιπέδου, που λειτουργούν στο εξωτερικό.                                                                         

Υπάρχει, επίσης, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων για νέες αναπτύξεις. Αριθμός που είναι δυσανάλογα μεγάλος για το μέγεθος της Κύπρου, σε σημείο που να προκαλεί προβληματισμό για τη βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα, που πήραν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, βιώνοντας την περίοδο της πανδημίας;

Η πανδημία μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ένα ρίσκο που δεν είχαμε υπολογίσει. Το οικονομικό κόστος στην καθημερινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων εκτοξεύτηκε. Η αντίδραση ήταν άμεση και δυναμική. Άλλωστε, ο ιδιωτικός τομέας χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας ήταν άμεση και καθοριστική. Δεχτήκαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό παραπομπών από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ και όλοι μαζί μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο κίνδυνο.

Το κυριότερο πρόβλημα, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η διαχείριση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η άριστη συνεργασία, όμως, μεταξύ όλων για το γενικό καλό έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μάθημα, που πήραμε όλοι μας, είναι ότι στα δύσκολα πρέπει να συνεργαζόμαστε και να αφήνουμε πίσω ό,τι μας χωρίζει. Φάνηκε η μεγάλη ανάγκη για πρόσθετες οργανωμένες μονάδες εντατικής θεραπείας κι εσωτερικής παθολογίας και κέντρα αποκατάστασης.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;

Η ποιοτική αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Η διαπίστευσή τους (accreditation), μία πολύ δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία, θα τα οδηγήσει σε άλλο επίπεδο. Σε ένα πεδίο διεθνών προδιαγραφών, που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει. Υπάρχουν μερικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που έχουν επιτύχει αυτό τον στόχο. Άλλα έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία, ενώ ορισμένα επεξεργάζονται την έναρξη της προσπάθειας, που κρατά από τρία έως πέντε χρόνια.

Πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαπίστευσης;

Πιστεύω πώς μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας θα δούμε τη πλειονότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να είναι διαπιστευμένα. Αυτό θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, με τελικό αποδέκτη πάντα τον ασθενή. Επίσης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση - ψηφιοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσηλευτήρια, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ποιοτική αναβάθμιση και διαπίστευσή τους, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.   Την ίδια ώρα, η οικονομική αβεβαιότητα και το ρίσκο που ενέχει, για όλες τις επενδύσεις που ανέφερα προηγουμένως, προκαλεί τεράστιο προβληματισμό. Μιλάμε, εξάλλου, για το ρευστό τοπίο των οικονομικών της υγείας, όπως όλοι τα βιώσαμε και τα βιώνουμε.

Ποια άλλα προβλήματα κυριαρχούν σήμερα στον τομέα;

Μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός του Γενικού Σχεδίου Υγείας καθώς και η μη ολοκλήρωση της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, η οποία θα έπρεπε να προηγηθεί της έναρξης του ΓεΣΥ, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό κόστος της υγείας στον τόπο μας. Αυτοί είναι, εξάλλου, οι κυριότεροι λόγοι, που αποτρέπουν ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ενταχθούν σε αυτό.

Ασφαλώς, η παρουσία ιδιωτικών μονάδων, που λειτουργούν καθαρά εκτός ΓεΣΥ, είναι θεμιτή και τη συναντάμε σε όλα τα συστήματα υγείας.

Μπορούν να καταστούν οι κυπριακές ιδιωτικές κλινικές διεθνή κέντρα παροχής πρώτης τάξεως υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές;

Αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε με ομαλό τρόπο όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω - διαπίστευση, ψηφιοποίηση και οικονομική σταθερότητα στον χώρο της υγείας - τότε θα περάσουμε στην εφαρμογή ιατρικής υψηλών προδιαγραφών. Θα μπορέσουμε να μεταβούμε και στο επόμενο στάδιο, στην παραγωγή ιατρικής γνώσης, κάτι που προϋποθέτει έρευνα και καινοτομία. Με αυτά τα δεδομένα θα παρέχουμε πρώτα στους δικούς μας πολίτες το καλύτερο δυνατό και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα στο εξωτερικό, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται και ως πόλος έλξης σε διεθνές επίπεδο. Το βλέπω να έρχεται προς το τέλος της δεκαετίας.

Τι να αλλάξει και τι να μείνει

Τι είναι αυτό, που θα θέλατε να αλλάζει στον τομέα της υγείας στην Κύπρο και στον αντίποδα, τι πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε;

 Θα ήθελα να δω τον χώρο της υγείας να αντιμετωπίζεται ως σύνολο. Όλα τα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και μη, πρέπει να ανταγωνίζονται και να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και με πλήρη διαφάνεια. Αυτό ονομάζεται υγιής ανταγωνισμός.

Να γίνει πράξη η φιλοσοφία του ΓεΣΥ για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, κάτι που αυτή τη στιγμή, με τους διάφορους περιορισμούς, δεν εφαρμόζεται. Θα ήθελα να δω τον πολίτη, να μπορεί να μεταφέρει το δικαίωμά του όπου επιλέξει να λάβει ιατρική φροντίδα. Παρά το ότι είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, δεν θα ήθελα να δω τον χώρο της υγείας να φεύγει επιχειρηματικά τελείως από τα χέρια των Κυπρίων. Αυτό ίσως μακροχρόνια φέρει άλλα προβλήματα και αστάθεια στον τομέα.

 

Δειτε Επισης

Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα»
Iδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ
Κλινική ΙΣΙΣ
Ιατρικές Υπηρεσίες Αιχμής: Πυρετός επενδύσεων