Πώς φτάσαμε στο mega deal J.P.Morgan-Viva Wallet
09:33 - 31 Ιανουαρίου 2022
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan στη Viva Wallet, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και ανεβάζει την αποτίμηση της ελληνικής neobank κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ.
Αν η Viva Wallet ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα βρισκόταν στις 15 εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, στο ίδιο "κλαμπ" που βρίσκονται και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Και όλα αυτά για μια εταιρεία που το 2020 είχε κύκλο εργασιών περίπου 40 εκατ. ευρώ, αν και ο τζίρος αυτός αναμένεται να είναι τριπλάσιος το 2021.
Η λογική πίσω από αυτό το deal αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρη αν λάβει κανείς υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που προκαλεί ο κλάδος των τεχνολογικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών −το λεγόμενο Financial Technology ή για συντομία Fintech− και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που επενδύονται κάθε χρόνο σε αυτές, τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που παλεύουν για να μη μείνουν πίσω από τις εξελίξεις.
Επενδυτικό μπουμ
Ο κλάδος του Fintech ανεβάζει συνεχώς ταχύτητες, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές και οι νέες μορφές χρηματοδοτήσεων κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μάλιστα, η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως καταλύτης, αυξάνοντας τις ανάγκες για τεχνολογικές εφαρμογές που διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις άμεσες συναλλαγές.
Έτσι, το 2021 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τις επενδύσεις σε εταιρείες του κλάδου, οι οποίες "σήκωσαν" συνολικά κεφάλαια ύψους 125 δισ. δολαρίων, ποσό-ρεκόρ, δυόμισι φορές μεγαλύτερο από αυτό του 2020. Τον προηγούμενο χρόνο κάθε δύο ημέρες δημιουργούνταν και ένα καινούργιο "fintech unicorn", όπως αποκαλούνται οι ιδιωτικές εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Οι εταιρείες που παρακολουθούν το τεχνολογικό οικοσύστημα μετρούσαν, στα τέλη του 2021, 433 εταιρείες-μονόκερους του Fintech, στους οποίους προστίθεται πλέον και η Viva Wallet. Σύμφωνα με στοιχεία της Dealroom.co, η αποτίμηση των fintech νεοφυών εταιρειών εκτοξεύθηκε το περασμένο έτος στα 3,5 τρισ. δολ., 6,2 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με μία πενταετία νωρίτερα.
Ακόμα, στον κλάδο σημειώθηκε πέρσι ρεκόρ χρηματοδοτήσεων σε επίπεδο megarounds (δηλαδή γύρων χρηματοδότησης άνω των 100 εκατ. δολ.). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 332 megarounds, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκε το 67% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς fintech startups το 2021. Ρεκόρ κατέγραψαν στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές και οι αρχικές χρηματοδοτήσεις, που έφτασαν συνολικά τους 1.800 γύρους χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου, σχεδόν δύο φορές περισσότεροι σε σύγκριση με μία πενταετία νωρίτερα.
Η αρχιτεκτονική του deal
Η J.P. Morgan αποκτά σημαντική πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός όμως από την τραπεζική άδεια (που απέκτησε η Viva το 2020 με την εξαγορά της Praxia) και τις άδειες ιδρύματος πληρωμών που διαθέτει, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Viva Wallet είναι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Αποτελώντας μια πλήρως ψηφιακή neobank, με την υποδομή της αποκλειστικά στο cloud και με εφαρμογές όπως το "tap on phone", που μετατρέπει τα android κινητά σε μηχανήματα συναλλαγών, η Viva Wallet παραμένει στον πυρήνα της μια εταιρεία τεχνολογίας στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εξάλλου, ακόμα και πριν από την επένδυση της J.P. Morgan η ελληνική εταιρεία είχε αναλάβει ένα μεγάλο έργο για την υλοποίηση των τεχνολογικών λύσεων που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην ειδική θυγατρική της J.P. Morgan, Chase Payment Solutions.
"H στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και στην ομάδα της εταιρείας, που ήδη προσφέρει μια ολιστική πολυκαναλική υπηρεσία σε εμπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Payments & Commerce Solutions της J.P. Morgan, Max Neukirchen, ενώ ο επικεφαλής της J.P. Morgan Payments, Τάκης Γεωργακόπουλος, σημείωσε ότι η τράπεζα "θα υποστηρίξει το όραμα της Viva να αναπτυχθεί προσφέροντας καινοτομία στις πληρωμές, με στόχο τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".
Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ J.P. Morgan και Viva Wallet, που υπεγράφη την Τρίτη, δεν έγιναν γνωστοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φτάνει τα 1,02 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή περίπου 800 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του περίπου 48,5% της Viva Wallet από το fund Hedosophia (27%), το family office της Μαριάννας Λάτση (13%) και την Deca Investments του Γ. Δασκαλόπουλου (7%). Ακόμα, περίπου 71 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξασφάλιση του ομολογιακού δανείου που είχε λάβει η Viva από τις Tencent - EBRD - Breyer Capital και ακόμα περίπου 160 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Περίπου το 51,5% της Viva παραμένει στους ιδρυτές Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το management, αν και η J.P. Morgan θα ελέγχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα άμεσα μελλοντικά σχέδια αναμένεται να γίνουν γνωστά τούς επόμενους μήνες. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι η ενεργοποίηση των stock options για περίπου 200 εργαζομένους της Viva Wallet που θα λάβουν μια συνολική ανταμοιβή της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ακόμα γύρο παροχής stock options για μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας επίσης 50 εκατ. δολαρίων.
Πηγή: Capital.gr