Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Σε πλήρη εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου το iJustice

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από 1η Φεβρουαρίου 2022 το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης (iJustice), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Είναι «ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ποιοτικής αναβάθμισης του συστήματος δικαιοσύνης της χώρας, που αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην ταχύτερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των λειτουργών και επαγγελματιών του τομέα και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα», αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι ανεξαιρέτως οι νέες υποθέσεις θα καταχωρίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία, εξαιρουμένων του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και των Δικαστηρίων που ασκούν Ποινική Δικαιοδοσία, περιλαμβανομένων του Κακουργιοδικείου, του Στρατιωτικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Προστίθεται ότι για διευκρινήσεις αναφορικά με υποθέσεις που έχουν καταχωριστεί ήδη εντός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2022, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν τη σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Της πλήρους εφαρμογής του συστήματος, προηγήθηκε ενδελεχής εκπαίδευση και ικανό διάστημα εξοικείωσης των χρηστών με το σύστημα, ενώ παράλληλα, μέσα από παραγωγικό διάλογο και διαβουλεύσεις με όλους τους εταίρους, καταγράφηκαν και υλοποιήθηκαν προτάσεις αναγκαίες για τη διεύρυνση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του συστήματος, καθώς και για τη διασφάλιση της άντλησης του μέγιστου δυνατού οφέλους από τη χρήση του, αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υφυπουργείο.

Σημειώνεται, ότι για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), με τη στήριξη του Υφυπουργείου, έχει προχωρήσει στην οργάνωση σημείων εκπαίδευσης στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, ούτως ώστε να επιλύονται άμεσα και αποτελεσματικά τεχνικής φύσεως δυσκολίες που τυχόν να προκύψουν.

Προστίθεται ότι για σκοπούς περαιτέρω διευκόλυνσης των χρηστών του συστήματος έχει δημιουργεί σχετικό εκπαιδευτικό υλικό υπό μορφή βίντεο, καθώς αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης. Παράλληλα, καλούνται οι χρήστες όπως συνεχίσουν να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους, προς υλοποίηση παρεμβάσεων για συνεχή βελτίωση της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι προϋπόθεση για την πρόσβαση και χρήση του συστήματος είναι η εγγραφή στο CY Login στην πύλη της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας «ΑΡΙΑΔΝΗ».   

Καταληκτικά αναφέρεται ότι, το Υφυπουργείο, το Ανώτατο Δικαστήριο και ο ΠΔΣ εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για την έκβαση των πολύμηνων, εντατικών προσπαθειών για την ανάπτυξη και πλήρη εφαρμογή του συστήματος iJustice και βεβαιώνουν πως θα συνεχίσουν τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία τους, με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, για επίτευξη του κοινού στόχου της πλήρους μετάβασης του τομέα της δικαιοσύνης στη ψηφιακή εποχή.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Οι βραβευθέντες των 10ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio