Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μεγάλα τα περιθώρια για αύξηση της παραγωγικότητας στην Κύπρο

Μεγάλα περιθώρια στην αύξηση της παραγωγικότητας υπάρχουν για την Κύπρο, η οποία κατατάσσεται στην 59η θέση στον δείκτη «παραγωγικότητα ανά ώρα», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας για το 2021. Με $30,2 ΑΕΠ ανά ώρα, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από χώρες, όπως η Λιβύη ($36,8), η Τουρκία ($40,3) και η Ελλάδα ($41,4).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΝΟ, πιο παραγωγικές χώρες ανά ώρα είναι με μεγάλη διαφορά το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, με $128,1 και $122,2 ανά ώρα. Τρίτη στην κατάταξη είναι η Σιγκαπούρη, με $73,7, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με $70,6 και η Ελβετία με $69,7.

Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ένας σημαντικός οικονομικός δείκτης, καθώς είναι στενά συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και το βιοτικό επίπεδο. Η παραγωγικότητα εργασίας αναπαριστά το σύνολο του όγκου της παραγωγής και μετριέται με όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που παράγεται ανά μονάδα εργασίας, η οποία μετριέται με όρους αριθμού εργαζομένων ή ωρών εργασίας, κατά τη διάρκεια δεδομένης περιόδου αναφοράς.

Από αυτόν αντλούνται χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου στη διαδικασία παραγωγής, εντός ενός δεδομένου οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις καινοτομίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός