Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

«Κούρεψε» αγωγή για τα μέτρα εξυγίανσης του 2013 το Δικαστήριο

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με απόφασή του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2022, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, η ενάγουσα ισχυριζόταν ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 παραβίαζαν τα συνταγματικά της δικαιώματα, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επεσήμανε ότι με βάση τη συμφωνία του Eurogroup οι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου ήταν περιορισμένοι, τα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν αναγκαία εφόσον αποτελούσαν προϋπόθεση για υπογραφή του μνημονίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Δανειστές της και χωρίς αυτήν τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία θα οδηγείτο σε χρεοκοπία. Κατά συνέπεια, καταλήγει το Δικαστήριο, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αναγκαία για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την αποσταθεροποίηση όλου του χρηματοοικονομικού τομέα.  

Το Δικαστήριο καταλήγοντας έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούσαν τον Μάρτιο 2013, την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων από την Αρχή Εξυγίανσης. Η έκδοση των διαταγμάτων, όπως έκρινε το Δικαστήριο,  ήταν απολύτως αναγκαία στη βάση των συνθηκών που επικρατούσαν. 

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Θεανώ Μαυρομουστάκη και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Ζακελίνα Ερωτοκρίτου.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ