Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Συζήτησαν για την πάταξη της διαφθοράς CIF και Υπ. Δικαιοσύνης

Το νομικό πλαίσιο, που αποτελείται από τρία νομοσχέδια, για πάταξη της διαφθοράς συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Στέφη Δράκου με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού οργανισμού Cyprus Integrity Forum (CIF), κ. Μάριο Σκανδάλη και κ. Έλενα Τάνου.

Αρχικά η ηγεσία του CIF χαιρέτισε την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Προστασία Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος, για το οποίο ήταν ενεργοί πρωτεργάτες στην αρχική συγγραφή, οριστικοποίηση και ψήφιση του. Τονίστηκε ότι παρόλη την καθυστέρηση στην ψήφισή, η προστασία αυτή αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που μαζί με τα άλλα δύο νομοσχέδια που εκκρεμούν προς ψήφιση, για Ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και για τη Διαφάνεια στη Λήψη Δημοσίων Αποφάσεων, κατοχυρώνουν ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά που θα μπορεί να δώσει πολύ δυνατά μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.  Η ηγεσία του CIF σημείωσε ότι θα ενεργήσει ως προς την διασφάλιση της μετουσίωσης των εν λόγο προνοιών αυτών των νομοσχεδίων σε πράξη.

Αναφορικά με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και μετά την λεπτομερή ενημέρωση της Υπουργού, η ηγεσία του CIF έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη με την ακεραιότητα διορισμού των μελών της, όπως επίσης και την επάρκεια των εξουσιών που θα δοθούν σε αυτή την Αρχή.  Η λειτουργία σε πρώτη φάση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, σε συνάρτηση με τις ισορροπημένες εξουσίες που θα έχει η Αρχή, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εξουσίες των σημερινών διωκτικών αρχών, που θα αναβαθμιστούν καταλλήλως, βεβαιώνουν την ύπαρξη μιας αποτελεσματικής Αρχής που θα λειτουργεί με ανεξαρτησία, ακεραιότητα και πάνω από όλα αμεσότητα προς όφελος της κοινωνίας. 

Το κρίσιμο κριτήριο της επιτυχίας αυτού του μοναδικού εγχειρήματος που προώθησε η Κύπρος, ίσως για πρώτη φορά στη μάχη κατά της διαφθοράς, είναι η άμεση ψήφιση των εναπομεινάντων νομοθετημάτων και η εφαρμογή μηχανισμού βεβαίωσης της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εφαρμογής των προνοιών τους. 

Τέλος, η Υπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία του CIF για την παραγωγική ανταλλαγή απόψεων δηλώνοντας την ετοιμότητα του Υπουργείου και της ιδίας να συνεχίσει την πολύτιμη και παραγωγική συνεργασία . 

Δειτε Επισης

Bean Bar: Νέο κατάστημα στην Κολωνακίου στη Λεμεσό
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις
EIMF: Παρουσιάζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Governance, Risk and Compliance
Prodea: Αποκτά τον έλεγχο Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
Η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού με στόχο την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας
O Head of Startup Business Development της AWS αποκλειστικά στο InBusinessNews
Βασίλης Φουρλής: Πολύ σημαντική αγορά για τον όμιλο Fourlis η Κύπρος-Είμαστε σε φάση ισχυροποίησης
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου