Powered by

Απογειώθηκαν τα ενοίκια στη Βρετανία

Τα ενοίκια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά με ταχύτητα-ρεκόρ και η αύξησή τους αναμένεται να συνεχιστεί το 2022, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, υποδεικνύει ανάλυση του ιστότοπου μικρών αγγελιών ακινήτων Rightmove.

«Το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και ανέρχεται πλέον σε 1.068 λίρες (κάπου 1.300 ευρώ) τον μήνα στο εξωτερικό του Λονδίνου», με άλλα λόγια σημείωσε άνοδο 9,9% μέσα σε έναν χρόνο, τονίζει η Rightmove.

Στο Λονδίνο, τα ενοίκια έφθασαν σε νέο ρεκόρ, στις 2.142 λίρες (πάνω από 2.500 ευρώ) τον μήνα κατά μέσον όρο, με άλλα λόγια κατέγραψαν άνοδο 10,9%. Τα ενοίκια στη βρετανική πρωτεύουσα ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τα επίπεδα όπου βρίσκονταν προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η πανδημία είχε μειώσει δραστικά τα ενοίκια στο Λονδίνο το 2020, κατά σχεδόν 6,4%, καθώς οι ενοικιαστές, ζεματισμένοι από τα lockdowns, «απομακρύνονταν από την πρωτεύουσα» για να «αναζητήσουν χώρους εκτός πόλης».

Όμως, έναν χρόνο αργότερα, το Λονδίνο «ανέκτησε τη δημοτικότητά του και οι εκμισθωτές είναι σε θέση να διαπραγματεύονται υψηλότερες τιμές», αναλύει η Rightmove.

Η άνοδος των ενοικίων την περασμένη χρονιά αποδίδεται στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ο αριθμός των ενοικιαστών που αναζητούσε σπίτι αυξήθηκε κατά 32% μέσα σε έναν χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση αντίθετα υποδιπλασιάστηκε.

Ο ιστότοπος μικρών αγγελιών προβλέπει ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν κατά ακόμη 5% το 2022.

«Η ζήτηση συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης θα συνεχιστεί ωσότου να υπάρχουν περισσότερες επιλογές στην αγορά», συνοψίζει ο Τιμ Μπάνιστερ, διευθυντής του τμήματος δεδομένων για την αγορά των ακινήτων στη Rightmove.

Ωστόσο, «οι ιδιοκτήτες κατανοούν τη σημασία του να έχουν καλό ενοικιαστή μακροπρόθεσμα, και υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πληρώσει αυτός ο τελευταίος, κάτι που θα εμποδίσει τα ενοίκια να αυξηθούν με τον ρυθμό που είδαμε την περασμένη χρονιά», εκτιμά.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ