Powered by

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% το 2022 προβλέπει το ΚΟΕ του Παν. Κύπρου

Κατά 4,1% αναμένεται να αυξηθεί το πραγματικό ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών προοπτικών Ιανουαρίου, που εξέδωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021, ενώ ο πληθωρισμός για το 2022 προβλέπεται στο 2,6%.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για το 2022, περιλαμβάνουν την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημική κρίση του 2020, την ενδυναμωμένη οικονομική εμπιστοσύνη, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική.

Όπως αναφέρεται, το τελευταίο κύμα της πανδημίας COVID-19, αν και πιο επιθετικό όσον αφορά την αύξηση των λοιμώξεων, δεν οδήγησε σε σημαντικούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, αποδυναμώνοντας πιθανώς τη σχέση μεταξύ οικονομικής μεγέθυνσης και επιδημιολογικών συνθηκών. Ωστόσο, αναφέρεται, οι νέες παραλλαγές του ιού που οδηγούν σε νέα κύματα λοιμώξεων παραμένουν βασική πηγή οικονομικής αβεβαιότητας και συνιστούν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις εγχώριες και παγκόσμιες προοπτικές.

Νέα κύματα της πανδημίας, προσθέτει το ΚΟΕ,  ενδέχεται να οξύνουν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να εντείνουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως στις διεθνείς τιμές αγαθών, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Επιπλέον, κίνδυνοι για χειρότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές πηγάζουν από το υψηλό επίπεδο χρέους στην Κύπρο και από καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, σημειώνει, μπορεί να καταστήσουν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στο ενδεχόμενο λιγότερο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών και σε αλλαγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πλήττουν την οικονομική εμπιστοσύνη και περιορίζουν τις επενδυτικές προοπτικές.

«Καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες προσαρμόζονται περαιτέρω στην πανδημία, καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται με ισχυρότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση, αλλά και εξωτερική ζήτηση, κυρίως για τουριστικές υπηρεσίες», αναφέρει το ΚΟΕ.

Σημειώνει, επίσης, ότι η αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη και η εκτεταμένη και τακτική διενέργεια τεστ ανίχνευσης της νόσου στον πληθυσμό, επιτρέπουν περαιτέρω ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές. Επίσης, αναφέρεται, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ιδίως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή και την απασχόληση.

Δειτε Επισης

Σημαντική άνοδος στο ΧΑΚ εν μέσω αυξημένου όγκου συναλλαγών
Εντυπωσιακό ενδιαφέρον στο Λονδίνο για το «Minds in Cyprus»-Μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας
Στη Ντόχα ο Γιώργος Παπαναστασίου...Στο επίκεντρο οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Κύπρου-Κατάρ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Αντανάκλαση της θετικής δυναμικής της οικονομίας μας οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
Εγκρίνει το σχέδιο δράσης για επιστροφή ταλέντων στην Κύπρο το Υπουργικό-Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση στο Λονδίνο
Χαιρετίζει αλλά κρατά μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες για Λεμεσό το ΕΒΕΛ-Ζητά σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα
Εισιτήριο επιστροφής για Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό...Η πρωτοβουλία Minds in Cyprus ως «πράξη πίστης»
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
ΥΠΟΙΚ για προβλέψεις Κομισιόν: Επιβεβαιώνεται η σταθερή πρόοδος, η ανθεκτικότητα και η δυναμική της οικονομίας
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Συνέχιση οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο-Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία