Χ. Πέτρου: Ο Φαρμακοποιός θα πρέπει να μετατοπίσει το ρόλο του

Στη δίνη κοσμογονικών αλλαγών και προκλήσεων βρίσκεται σήμερα το επάγγελμα του φαρμακοποιού ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσθέτοντας πως ο κόσμος άρχισε να καλύπτεται από το κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του M-Health και της τεχνητής νοημοσύνης, με την φαρμακευτική επιστήμη να αποτελεί μέρος αυτής της επανάστασης.

Μιλώντας ενώπιον του 4ου Συνεδρίου Φαρμακοποιών όπου ήταν και ο Συντονιστής του Συνεδρίου, ο κ. Πέτρου υπογράμμισε πως στο νέο περιβάλλον ο φαρμακοποιός επιστήμονας θα πρέπει να μετατοπίσει το ρόλο του, από τον παραδοσιακό ρόλο της διανομής φαρμάκων προς τον τομέα της παροχής καινοτόμων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την παροχή καλύτερης ποιότητας φροντίδας.

Ο κ. Πέτρου τόνισε πως η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικής έχει θέσει 21 στόχους για την υποστήριξη αυτής της αλλαγής που αφορούν τόσο στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού των φαρμακείων όσο και την φαρμακευτική πρακτική και την επιστήμη. Οι στόχοι για την εξέλιξη του φαρμακείου, πρόσθεσε, βασίζονται τόσο σε 13 παλαιότερους στόχους και συνοψίζονται στους τομείς της εξειδίκευσης στα φάρμακα, της φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον ασθενή, στις μεταδοτικές ασθένειες, στης διαχείριση των αντιβιοτικών, την πρόσβαση σε φάρμακα, συσκευές κι υπηρεσίες φαρμακείου, στην ασφάλεια του ασθενούς μέσα από τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την ψηφιακή υγεία και τη βιωσιμότητα του φαρμακείου.

Οι νέες και μοναδικές προκλήσεις που συνδέονται άμεσα με την πανδημία, είπε ο κ. Πέτρου, επιδεινώνουν ένα ήδη αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον στο κοινοτικό φαρμακείο, αλλά παράλληλα έχουν αποδείξει και έχουν ενισχύει τον ρόλο του φαρμακοποιού στην αλυσίδα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Τα φαρμακεία αναγνωρίστηκαν ως ιδανικά σημεία πρόσβασης για την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης, μαζί και με υπηρεσίες εμβολιασμού σε αρκετά σημεία στην Ευρώπη. Αυτές οι προκλήσεις και οι αυξημένες ευθύνες του κοινοτικού φαρμακείου έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού».

 Ο κ. Πέτρου σημείωσε πως η αυξημένη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ασκήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι το οποίο επιβάλλει τη διασφάλιση της καθολικότητας των φαρμακευτικών υπηρεσιών και οι αρμόδιοι φορείς να ενθαρρύνουν και να επιτρέψουν την ένταξη των φαρμακοποιών στις στρατηγικές υγείας και στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών τους, σύμφωνα και με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακευτικής.

 

Δειτε Επισης

Διαγωνισμός για εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε Λύμπια, Ζύγι, Καλαβασό-Χοιροκοιτία και περιοχή ΓΣΠ
Ηγεσία με πυξίδα την ακεραιότητα και τη στρατηγική
Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών