Powered by

Περαιτέρω επιδείνωση της Κύπρου στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Περαιτέρω επιδείνωση καταγράφει η Κύπρος στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και για το 2021, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε την Τρίτη στα ΜΜΕ από το Cyprus Integrity Forum.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, ο οποίος επιμετρά το επίπεδο αντίληψης διαφοράς στο δημόσιο τομέα 180 χωρών σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες, το 2021 η Κύπρος βρίσκεται στην 52η θέση, δείχνοντας σταθερή κάθοδο σε σχέση με το 2020 και το 2019 που βρισκόταν στην 57η και 58η θέση αντίστοιχα. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι για το 2021, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φιλανδία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

"Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη χώρα μας αφού λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου η διαφθορά βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα με βάση αυτό το δείκτη", αναφέρει το Cyprus Integrity Forum.

Προστίθεται ότι τα αποτελέσματα "είναι σαφώς άσχημα για τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου και θα πρέπει να προβληματίσουν την κοινωνία και κατά κύριο λόγο το Κράτος". 

Το Cyprus Integrity Forum  σημειώνει ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για μείωση της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας, εφόσον η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποια μικρά βήματα με την υλοποίηση κάποιων εισηγήσεων της Επιτροπής Γκρέκο και πρόσφατα με την αργοπορημένη ψήφιση του Νόμου Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος.  

"Αυτό όμως δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στον εν λόγω δείκτη εάν δεν γίνουν άλματα βελτίωσης που θα φέρουν και την αξιοπιστία στους διαφόρους εταίρους μας. Επομένως, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε την εισροή ξένων επενδύσεων και άλλους τομείς της οικονομίας στη χώρα μας, ακόμα και του τουρισμού, η κουλτούρα μας πρέπει να αλλάξει άμεσα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και τα πλάνα του Κώστα Κλεάνθους για την Ancoria Bank-Ο στόχος της επένδυσης
IN Business Awards: Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας-Μέχρι πότε μπορείτε να ψηφίζετε
Έλενα Μέλη: Ο πρώτος χρόνος του Jinius Marketplace…Εξελισσόμαστε και χτίζουμε το μέλλον του e-commerce στην Κύπρο
Σώτος Τρικωμίτης: Ξοδέψαμε και επενδύσαμε στην ηλεκτροκίνηση, είμαστε έξω φρενών και θα πάμε σε δυναμικά μέτρα
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηγεσία ξεκινά με συμμετοχή
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024