Fitch: Το ξεφόρτωμα ΜΕΔ βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών
17:05 - 13 Ιανουαρίου 2022
Βελτίωση των προφίλ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών - Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα- καταγράφει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, λόγω της σημαντικής προόδου με τα σχέδια εκφόρτωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε δελτίο Τύπου του οίκου αξιολόγησης, τονίζεται πως αναμένεται από τις δύο τράπεζες, πως θα συνεχίσουν τη δυναμική που παρουσίασαν πέρσι και το 2022. Η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν οργανικά την ποιότητα του ενεργητικού, σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, αναθέωρησε τον Δεκέμβριο τις αξιολογήσεις των δύο τραπεζών σε θετικές. Για την Τράπεζα Κύπρου, αναβάθμισε την προοπτική της από αρνητική σε θετική, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε στο «B-» την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τράπεζας. Για την Ελληνική Τράπεζα, άλλαξε την προοπτική της τράπεζας σε θετική από αρνητική, επικαλούμενος την αναμενόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, λόγω των πράξεων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που έχουν ανακοινωθεί.
Ωστόσο τονίζει πως, οι αξιολογήσεις παραμένουν στην κατηγορία «Β», αντανακλώντας την ακόμα αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιο που επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από ανεπιφύλακτα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ενεργητικού του κλάδου.
Τα απομειωμένα δάνεια και τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά από τα τέλη του 2019 υπογραμμίζει, και ο οίκος αναμένει ότι θα μειωθούν περαιτέρω το 2022, δεδομένων των αγωγών διάθεσης και των στόχων ποιότητας του ενεργητικού. «Δεν αναμένουμε σημαντικές εισροές νέων NPEs από δάνεια που βρίσκονταν υπό μορατόριουμ, δεδομένης της καλής απόδοσης των δανείων μέχρι στιγμής από τη λήξη των μορατόριουμ» αναφέρει.
Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η ολοκλήρωση του Helix3, σύμφωνα με τον οίκο, θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας. Ο οίκος Fitch αναφέρει ότι: «Η θετική προοπτική αντανακλά επίσης την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από το τέλος του 2019, -παρά το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον στην Κύπρο- και προσδοκούμε πως η οργανική μείωση θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον». Ο οίκος αναφέρεται επίσης στη συνεχή βελτίωση ποιότητας ενεργητικού της Τράπεζας, σημειώνοντας πως το ποσοστό ΜΕΔ, που κορυφώθηκε το 2014 σε 63%, μειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 σε 8,6%.
Για την Ελληνική Τράπεζα, Θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση του «Starlight» ο δείκτης ΜΕΔ θα υποχωρήσει από 14,5% (εξαιρουμένων των δανείων που καλύπτονται από το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων) πέριξ του 5% και προσθέτει ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση θα υποχωρήσει από το 50% του δείκτη CET1 (χωρίς μεταβατικές διατάξεις) στο 30%. Αναφέρεται επίσης στην αδύναμη κερδοφορία, λόγω της εξάρτησης της τράπεζας στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα και στην υψηλή βάση κόστους, η οποία περιορίζεται από τις υψηλές χρεώσεις για απομείωση δανείων. Η κερδοφορία βρίσκεται υπό πίεση λόγω ενός μη διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου, ενώ τα κόστη είναι διαρθρωτικά υψηλά και το μικρό μέγεθος της τράπεζας καθιστά την επίτευξη οικονομιών κλίμακας δύσκολη, συμπληρώνει ο Fitch.