Δέκα μέτρα για διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν

Στην προώθηση συνολικά δέκα μέτρων για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες και διαδικασίες, συμφώνησαν Κεντρική Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες και οι επαγγελματικοί φορείς.

Σε δηλώσεις του ύστερα από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΚΤΚ, των κορυφαίων στελεχών των τραπεζών, των επικεφαλής των διευθύνσεων κανονιστικής συμμόρφωσης των τραπεζών και των επαγγελματικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε πως συμφωνήθηκαν δέκα μέτρα, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές οι διαδικασίες που διέπουν εργασίες, όπως το άνοιγμα λογαριασμών ή διεκπεραίωση εμβασμάτων, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονα συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που διέπουν διαδικασίες εξέτασης του πελάτη (KYC) και δέουσας επιμέλειας (due diligence).

«Σίγουρα αν όλοι αλλάξουμε λίγο την προσέγγιση, όλοι που επηρεάζονται, μπορούν να επιτευχθούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και είναι αυτά που συζητήσαμε σήμερα», υπέδειξε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Κληθείς να παραθέσει μερικά παραδείγματα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Ηροδότου είπε πως θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας (working group) μεταξύ των οικονομικών φορέων, των τραπεζών και με τη συμμετοχή της ΚΤΚ, για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν για τις πιο αποδοτικές διαδικασίες συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο κ. Ηροδότου ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί στην Κεντρική Τράπεζα μια νέα υπηρεσία, της Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας, «όπου στη βάση των παραπόνων που δεχόμαστε στην Κεντρική Τράπεζα θα εξετάζουμε αυτά τα θέματα, πάλι για να μπορέσουμε να υποδεικνύουμε στις τράπεζες τι μέτρα θα ήταν καλά να ληφθούν».

Είπε ακόμη πως η ΚΤΚ θα διοργανώσει σεμινάριο με τους φορείς και τους αξιωματούχους κανονιστικής συμμόρφωσης των τραπεζών για να επεξηγηθούν και οι κανονισμοί και οι οποιεσδήποτε απορίες. Η ΚΤΚ, πρόσθεσε, είναι στην διάθεση για κάθε συγκεκριμένο θέμα (ad hoc) για ταχεία επίλυση περιπτώσεων που προκαλούν απορίες.

Ενδεικτικά αποφασίστηκαν:

  • Διεξαγωγή σεμιναρίων της ΚΤΚ στους Λειτουργούς Συμμόρφωσης των τραπεζών για επεξηγήσεις επί των κανονισμών AML προς διευκόλυνση των πελατών τους.
  • Παροχή εξηγήσεων των τραπεζών για την απόρριψη αιτημάτων πελατών.
  • Έναρξη εργασιών της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην ΚΤΚ για διερεύνηση παραπόνων και ενημέρωση των Τραπεζών για  τυχόν διορθωτικές ενέργειες.
  • Υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων πελατών προς τις τράπεζες από τους συμβούλους τους για διευκόλυνση δέουσας επιμέλειας.
  • Δημιουργία Working Group τραπεζών-φορέων για συζήτηση άλλων μέτρων για διασφάλιση πιο αποδοτικών διαδικασιών, υπό την παρακολούθηση της ΚΤΚ.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ, Invest Cyprus, CIFA, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας, της RCB, της Eurobank, της Astro, της Alpha, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της Societe General, της Εθνικής, της CDB, καθώς και υπηρεσιακοί της ΚΤΚ.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών 

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, αναφέρει πως «οι τράπεζες άκουσαν με προσοχή τους προβληματισμούς και τις σκέψεις φορέων της κυπριακής αγοράς, σε σχέση με περαιτέρω τρόπους και μεθόδους αύξησης της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

«Ως τραπεζικός τομέας επαναβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας για περαιτέρω εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και ουσιαστικών προτάσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό ως αξιόπιστου προορισμού για επιχειρηματικές δραστηριότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία βεβαίως εξακολουθεί να υφίσταται, οι τράπεζες απέδειξαν έμπρακτα τόσο τη διάθεσή όσο και τη δυνατότητά τους για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προς την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας».

Το ΚΕΒΕ 

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία από τον Διοικητή και την ΚΤΚ, λέγοντας πως ήρθαν κοντά τράπεζες και επαγγελματικοί φορείς, και συζήτησαν διαδικασίες «ούτως ώστε να κάνουμε και το επιχειρείν πιο εύκολο και πιο γρήγορο, αλλά και να διατηρήσουμε ψηλά επίπεδα συμμόρφωσης με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανονισμούς, ώστε το όνομα της Κύπρου και του τραπεζικού μας συστήματος να παραμείνει ψηλά».

«Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία του Διοικητή για πρώτη φορά φέρνει κοντά τον τραπεζικό τομέα και τους φορείς της οικονομίας και μαζί έχουμε θεσμοθετήσει διαδικασίες με τις οποίες θα πετύχουμε το στόχο προς όφελος της οικονομίας και του τόπου μας», υπογράμμισε.

 

Ο CIFA 

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), αφού χαιρέτισε τη πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ για τη συνάντηση, σημείωσε πως αυτή «θα συμβάλει, ώστε να ομαλοποιηθεί το κλίμα γενικά στο κυπριακό επιχειρείν και θα βοηθήσει και τη χώρα να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις και επενδυτές από διάφορες χώρες».

Ο Invest Cyprus

Από την πλευρά του, ο Μάριος Τανούσης, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Διοικητή, προσθέτοντας πως η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών και διαδικασιών όπως το άνοιγμα λογαριασμών, αλλά και της διεκπεραίωσης των τραπεζικών τους εργασιών με ευελιξία, θα βοηθήσει αφάνταστα την περαιτέρω ενίσχυση, αλλά επίσης και τη διευκόλυνση στους ξένους επενδυτές.

Λέγοντας πως οι ξένοι επενδυτές μετά την εγγραφή εταιρείας στην Κύπρο ρωτούν τι γίνεται με τις τραπεζικές διαδικασίες και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ο κ. Τανούσης κατέληξε σημειώνοντας ότι «θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την ερώτηση και σίγουρα με αυτή την πρωτοβουλία της ΚΤΚ θα βρούμε κάποιες λύσεις, όχι μόνο για αποτελεσματική και διεξοδική λύση προς το άνοιγμα λογαριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα, σεβόμενοι πάντα το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος, αλλά επίσης και τη διεκπεραίωση εμβασμάτων».

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος 

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Τζόρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, υπέδειξε πως ο στόχος ήταν η βελτιστοποίηση των τραπεζικών πρακτικών, «ούτως ώστε να υποβοηθήσουμε το κυπριακό επιχειρείν και την κυπριακή οικονομία γενικότερα να προχωρήσει σωστά με την εφαρμογή την έγκαιρη εφαρμογή, τόσο του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος όσο και για τις τραπεζικές πρακτικές που εφαρμόζονται στις συναλλαγές και τα ανοίγματα τραπεζικών συναλλαγών».

«Εξευρέθη κοινός τρόπος και συνεχίζουμε με μία σειρά θεσμοθετημένων συσκέψεων σε τακτή βάση, ώστε μέσα από τον διάλογο να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε κοινό τόπο και να θεσπίσουμε βελτιστοποιημένες πρακτικές», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη