Powered by

Η ακτινογραφία της επιβατικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι(γραφήματα)

Μετά από 18 μήνες πολλών προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία ελπίζοντας ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας.

Σε όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας και κατά τη διάρκεια των διάφορων lockdowns, η Hermes Airports διατήρησε μια τακτική και ουσιαστική επαφή, τόσο με τις αεροπορικές εταιρείες όσο και με τους άλλους φορείς του τουρισμού, καθώς η αεροπορική συνδεσιμότητα για την Κύπρο ως νησί είναι υψίστης σημασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, διαχρονικός της στόχος ως διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων ήταν και παραμένει να είναι συλλογικά προμηθείς και όχι επιμηθείς και με αυτό το σκεπτικό λειτούργησε όλους τους προηγούμενους μήνες, ώστε να προετοιμαστεί, απ' όλες τις απόψεις, για την επαναφορά της τουριστικής κίνησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Σταδιακή άνοδος το καλοκαίρι του ‘21

Ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2,511,239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις, τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867,104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440,944 και 772,136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικός είναι και ο περσινός Αύγουστος όπου η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296,266 (Αεροδρόμιο Λάρνακας: 221,791/ Αεροδρόμιο Πάφου: 74,475).

Είναι χρήσιμο όμως να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ταξιδιωτικός χάρτης από και προς την Κύπρο, καθώς παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει επηρεάσει σε δραματικό βαθμό τα ταξίδια διεθνώς, εντούτοις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τάσεις που αξίζουν προσοχής.

Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές η Hermes Airports είχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν μεγάλο αριθμό στοιχείων που προκύπτουν από το Cyprus Flight Pass, τα οποία προσφέρονται για ποιοτικές αναλύσεις με πραγματικούς αριθμούς, κάτι που στο παρελθόν γινόταν στη βάση δειγματοληπτικής έρευνας επιβατών. Αναλύοντας τα στοιχεία του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, σχημάτισε και παραθέτει παρακάτω μια «ακτινογραφία» της επιβατικής κίνησης με χρήσιμες πληροφορίες. 

Για τη συγκεκριμένη περίοδο, επεξεργάστηκε πέραν του ενός εκατομμυρίου μοναδικά στοιχεία από το Cyprus Flight Pass και ευχαριστεί το Υπουργείο Μεταφορών για την πρόσβαση που της έδωσε σε αυτά[1], έχοντας λάβει υπόψη κάποιες αδυναμίες της παραμετροποίησης της πλατφόρμας.

Οι πιο κάτω αναλύσεις και τα γραφήματα επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα του πώς συμπεριφέρθηκαν, τόσο οι εισερχόμενοι όσο και ο εξερχόμενοι επιβάτες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο συσχετίζοντας παραμέτρους όπως οι χώρες προέλευσης, οι αεροπορικές εταιρίες, οι πόλεις και τα καταλύματα.

[1] Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία δεν περιέχουν οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα

 Γράφημα 1-Μόνιμα Vs Μη μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο

Τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

 Γράφημα 2-Σκοπός επίσκεψης μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο

Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους.

Γράφημα 3-Χώρα προέλευσης ατόμων που ήρθαν για σκοπούς αναψυχής 

Γράφημα 4-Κατηγορία καταλύματος για τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο

Η ανάλυση για την κατηγοριοποίηση 1*-3* και hotel apartments αναφέρεται σε αδειούχα καταλύματα. Τα Airbnb εμπίπτουν στην κατηγορία Other.

 Γράφημα  5- Η επαρχία που επέλεξαν οι τουρίστες

Οι πλείστοι ταξιδιώτες επέλεξαν ως πόλη διαμονής τους την Αμμόχωστο (47%) ενώ ακολουθούν Πάφος (27%), Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και Λευκωσία (1%).

 Γράφημα 6-Τύπος καταλύματος ανά επαρχία για τουρίστες

Πιο κάτω παρατίθεται ανάλυση για ορισμένες αγορές:

Γράφημα 7 & 8- Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Ρώσοι

 

Στην πλειονότητά τους, οι Ρώσοι επιβάτες επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη προτίμηση τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αμέσως επόμενη επιλογή τους ήταν η Πάφος, η Λεμεσός και τελευταία ήταν η Λάρνακα.

Γράφημα 8 & 9-Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Βρετανοί

 

 

Οι Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους την Πάφο και κυρίως 4* & 5* ξενοδοχεία. Το  29%  των Άγγλων έμεινε  στην επαρχία Αμμοχώστου, το 9% στην Λεμεσό και αντίστοιχο ποσοστό στη Λάρνακα, ενώ γύρω στο 3% δήλωσε διαμονή στα κατεχόμενα.

Γράφημα 10 & 11Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Πολωνοί

 

 

Οι επισκέπτες από την Πολωνία ήταν φέτος η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το 2019 όπου αποτελούσαν μόνο το 2% ενώ τώρα είναι στο 8%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συνδεσιμότητα από και προς την Πολωνία με πέραν των 10 διαφορετικών δρομολογίων.  Οι πλείστοι Πολωνοί επέλεξαν την Πάφο (50%), και έπειτα με σειρά προτίμησης είναι οι επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού.

Γράφημα 12 & 13Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Ουκρανοί

 

 

Το 48% των τουριστών από την Ουκρανία επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου, το 20% την Πάφο, και 16% τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Γράφημα 14 & 15-Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Γερμανοί

 

Οι Γερμανοί τουρίστες μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ Αμμοχώστου και Πάφου ενώ σημαντικό ποσοστό έχει μείνει και στη Λάρνακα.

Γράφημα 16 & 17Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Ιταλοί

 

 

Τη φετινή χρονιά είχαμε για πρώτη φορά ουσιαστική αύξηση στις πτήσεις από και προς Ιταλία που δημιούργησε τουριστικό ρεύμα, το οποίο όπως φαίνεται από τις διαμονές, αποτελεί διαφορετικό δημογραφικό προφίλ με τάση για πιο οικονομικά καταλύματα. Εντούτοις, λόγω της ύπαρξης των πτήσεων, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τουρισμό από την Ιταλία και δίνεται η ευκαιρία να κτίσουμε για το μέλλον αφού υπάρξει μια περαιτέρω ανάλυση των τουριστικών απαιτήσεων της συγκεκριμένης αγοράς.

Γράφημα 18 & 19Η επαρχία και τα καταλύματα που επέλεξαν οι Γάλλοι

 

 

Οι αφίξεις από τη Γαλλία συνιστούσαν μια διαχρονική πρόκληση για τον κυπριακό τουρισμό. Φέτος, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν μετά από αρκετά χρόνια απευθείας πτήσεις τόσο προς Λάρνακα όσο και την Πάφο από γαλλικά αεροδρόμια, με το 42% των τουριστών από τη χώρα να επιλέγουν την  επαρχία Πάφου, το 30% την επαρχία Αμμοχώστου, το 17% τη Λάρνακα, το 8% τη Λεμεσό, το 2% την Λευκωσία και το 1% τις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης και εδώ παρατηρείται διαφορετικό προφίλ όσον αφορά τις κατηγορίες διαμονής, αφού οι πλείστοι προτιμούν πιο οικονομικά καταλύματα. Ισχύουν οι ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες με την Ιταλία.

Γράφημα 20Διάρκεια παραμονής τουριστών στην Κύπρο

 

Κατά την περίοδο ανάλυσης, οι περισσότεροι τουρίστες έμειναν για 7 ημέρες (33%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έμεινε για 14 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έμεινε μέχρι 6 ημέρες που επίσης μπορεί να παραπέμπει σε μια τάση για μικρές αποδράσεις.

Ταξίδια από την Κύπρο προς το εξωτερικό

Γράφημα 21-Ταξίδια μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο

 

Γράφημα 22-Ταξίδια Κυπρίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο

 

Στα πιο πάνω γραφήματα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση όσον αφορά τους μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο και τους Κύπριους, ειδικά σε ό,τι αφορά την προτίμηση για ταξίδια προς την Ελλάδα, η οποία πάντως παραμένει αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Κύπρου.

Γράφημα 23-Αερογραμμές προτίμησης για μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο

 

Οι περισσότεροι μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο επέλεξαν την Ryanair (26%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Aegean Airlines (19%), Wizz Air (18%), Rossiya (7%), easyjet (6%), British Airways (5%), TUI Airways (5%), Sky Express (5%), Aeroflot (5%) και Lufthansa (4%).

Γράφημα 24-Αερογραμμές προτίμησης για Κύπριους

 

H παραπάνω αναφορά διαφοροποιείται ελαφρώς σε ότι αφορά τους Κύπριους επιβάτες, οι οποίοι επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%) easyjet (1%), Emirates (1%).

Γράφημα 25-Διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο

 

Καταληκτικά σχόλια/συμπεράσματα
Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έδειξε ότι παρά την πανδημία υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμού και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές αφού παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών  τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια.

Η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα.

Η προσπάθεια απεξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς βέβαια να υποτιμάται η ουσιαστική συνεισφορά τους σε μια δύσκολη περίοδο. Η φετινή χρονιά έδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει επιλογή για πολλές άλλες αγορές και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με στοχευμένες καμπάνιες, αξιοποίηση δυνατοτήτων διαδικτύου, συνεργασία φορέων, κίνητρα για αύξηση συνδεσιμότητας.

Η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δείχνει από πλευράς προγραμματισμού θετικά σημάδια με κάποιες  αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν σημαντικό αριθμό πτήσεων.  Εναπόκειται σε όλους μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να στηρίξουμε τη ζήτηση ώστε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την ανάκαμψη.

[1] Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία δεν περιέχουν οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα

Δειτε Επισης

Τα είπε με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών ο Κουμής-Παραγωγική η συζήτηση
Νέα ψηφιακή παρουσία του Fikardou Christmas Village-Ολοκληρωμένος οδηγός για τους επισκέπτες
Πράσινο για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία από ΣΤΕΚ-Ενημερώνεται ο υπουργός Εργασίας
Στο 84,29% το ποσοστό συμμετοχής της E.V.H. Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της Salamis Tours
Parklane Resort & Spa: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με θεαματικό show από το Gabriele Rizzi Lab
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Εθελόντριες από το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν υπηρεσίες σε κυπριακά καταφύγια-Ο ρόλος του Lordos Beach Hotel
Εταιρικές εκδηλώσεις στο Salt & Fire-Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις