Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Χ. Πισσαρίδης: ESG ως μοχλός βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

H ενσωμάτωση από τις επιχειρήσεις και οργανισμούς κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG) ήρθε στο προσκήνιο για να μείνει. Νέα επενδυτικά funds στοχεύουν αποκλειστικά σε εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές ESG. Εκτιμάται μάλιστα πως τα ποσά που θα επενδυθούν σε ESG funds τις επόμενες δύο δεκαετίες θα ανέλθουν σε $15-20 τρισ.

Τα κεφάλαια αυτά δημιουργούν ανταγωνισμό ανάμεσα στους θεσμικούς επενδυτές, που με τη σειρά τους πλειοδοτούν σε κοινωνικό ακτιβισμό. Στόχος είναι η προσέλκυση της γενιάς των millennials, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, έχει πολύ μεγαλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης και του Σχεδίου Ανάκαμψης υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλους τους κλάδους, με κριτήρια τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ένας κοινός κώδικα επικοινωνίας και αξιολόγησης μέσω κριτηρίων ESG.

Όλα λοιπόν, δείχνουν ότι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποτελεί σημαντική μελλοντική πρόκληση, ο τρόπος ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική τους, με στόχο αυτό να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο της μετάβασης και της συμμετοχής τους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

ESG πολιτικές στην πράξη

Κορυφαίοι επιχειρηματίες της Κύπρου συζητούν, ενώπιον του 5ου Business Leaders’ Summit που παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου, την αυξανόμενη τάση για βιώσιμες και ESG πολιτικές, καθώς και το πώς οι ESG πολιτικές και πρακτικές δημιουργούν θετικό αντίκτυπο και αξία στους stakeholders ενός οργανισμού, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Παραθέτουν, επίσης, τις απόψεις και εμπειρίες τους ως προς το πλάνο για το μέλλον που αφορά το ταξίδι μεταμόρφωσης των επιχειρήσεών τους.

Παρέμβαση στο Συνέδριο θα κάνει και ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, νικητής Νόμπελ Οικονομικών 2010, Regius Professor of Economics του London School of Economics και professor of European Studies του Πανεπιστημίου Κύπρου, παραθέτοντας τις δικές του απόψεις για το πώς τα κριτήρια ESG επηρεάζουν την Οικονομία γενικότερα και πώς μπορούν να καταστούν μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης.

Who is Who

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στην μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο και το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association.Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε, επίσης, ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Το 5ο Business Leaders’ Summit που πραγματοποιείται στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, αναμένεται να συγκεντρώνει τους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας και τους μεγαλύτερους ηγέτες και διακεκριμένους επαγγελματίες που διαπρέπουν στην χώρα για να συζητήσουν τα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν σε πρακτικό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτής: Τράπεζα Κύπρου

Συντονιστής: ΙΜΗ

Δειτε Επισης

Altius Insurance και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ ανανέωσαν τη συνεργασία τους για τέταρτη συνεχή χρονιά
Συντεχνία Ισότητα: Αποχή από την υπερωριακή εργασία για μια εβδομάδα στα ταχυδρομεία
«Yianis Christodoulou Foundation»: Εγκαινίασε έξι νέα έργα σε ειδικά δημόσια σχολεία της Κύπρου
Τρεις υποτροφίες 30.000 ευρώ σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Σερ Στ. Χατζηιωάννου
Η Danatcon μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε Human Centric
1ο Oncology Forum: Στο επίκεντρο του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου ο άνθρωπος
Τα «Μοναδικά Χαμόγελα» παρουσιάζουν ένα διαφορετικό ταξίδι ζωής μέσα από την τέχνη
Έλα με την ομάδα σου στο Nicosia Corporate Cup powered by Stoiximan
Ενδυναμώνεται η συνεργασία ΟΚΥπΥ, Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» και Shriners Hospitals for Children
Ημερίδα “Populism, Transparency & Integrity in Europe”