Η ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και κριτήρια ESGs
10:52 - 06 Αυγούστου 2021
Αλλαγή του χώρου και χρόνου, καθώς και της αντίληψης σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας επιφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Αναμενόμενη η ολοένα και περισσότερη χρήση τεχνολογικών εργαλείων στα διάφορα επαγγέλματα, με το επάγγελμα του λογιστική – ελεγκτή να μην αποτελεί εξαίρεση.
Η ταχύτητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τους επαγγελματίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην ταχύτητα τα Λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης θα παίξουν σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισχυρούς όλους τους κανόνες συμμόρφωσης και ισορροπίας με αποτελέσματα την ελαχιστοποίηση του κόστους συναλλαγών αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν εύκολους τρόπους να μοιραστούν τα δεδομένα μεταξύ τους.
Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να εκτελεί υπολογισμούς πολύ ταχύτερα από τον άνθρωπο, δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε ως προς τα αποτελέσματά της χαρακτηρίζοντάς τα ως σωστά ή ουδέτερα. Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που η αστυνομία τους δίνει στοιχεία από τόπους εγκλημάτων και φωτογραφίες από πιθανούς εγκληματίες που υπάρχουν στα αρχεία της. Τα προγράμματα αυτά μέσω ενός αλγορίθμου υπολογίζουν και καταλήγουν στον πιθανό ένοχο. Έχει αποδειχθεί πως αυτοί οι αλγόριθμοι τείνουν να έχουν μια λανθασμένη ευαισθησία προς τους ανθρώπους με πιο σκούρα επιδερμίδα, σε περίπτωση που τα δεδομένα είναι αρκετά χαοτικά και όχι τόσο ξεκάθαρα. Τέτοια παραδείγματα, που προκύπτουν από λανθασμένους υπολογισμούς των αλγορίθμων δεν έχουν επιλυθεί και έτσι υπάρχει καχυποψία και αμφιβολία προς την ορθότητα πολλών αποτελεσμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται από ανθρώπους με συγκεκριμένες απόψεις και προκαταλήψεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, Bridging AI’s trust gaps, που εκπονήθηκε από την ΕΥ σε συνεργασία με τον οργανισμό The Future Society τον Ιούλιο του 2020, διαπιστώνει διαφοροποιήσεις ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε τέσσερις βασικούς τομείς: αμεροληψία και αποφυγή προκαταλήψεων, καινοτομία, πρόσβαση σε δεδομένα και, τέλος, προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων.
Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 71 υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και περισσότερων από 280 επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ιεραρχήσουν, κατά σειρά σημασίας, ηθικές αρχές που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο 12 διαφορετικών περιπτώσεων χρήσης (use cases), ενώ, παράλληλα, καταγράφηκε η άποψή τους σχετικά με τους κινδύνους, αλλά και τη ρύθμιση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σύμφωνα με την έρευνα καταδεικνύεται ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γύρω από τις ηθικές αρχές που σχετίζονται με διαφορετικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για παράδειγμα, ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν ότι «η αμεροληψία και η αποφυγή των προκαταλήψεων» και «η προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων», αποτελούν – μακράν των υπολοίπων – τις δύο κορυφαίες αρχές.
Ο Narayanan Vaidyanathan, Head of Business Insights, ACCA Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να αναλύσει ενώπιον του International Compliance Forum την ανάγκη όπως διασφαλίζεται η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης κατά τρόπο ηθικό και βιώσιμο. Παράλληλα, στην ατζέντα του τρόπου εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης προστίθενται και τα κριτήρια που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση (ESG). Μέσα σε αυτή τη διαδικασία οι επαγγελματίες του χώρου καλούνται να συμβάλουν στην υπεύθυνη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Who is Who
Ο Narayanan σχολιάζει θέματα σχετικά με αναδυόμενες τεχνολογίες, τεχνολογική πολιτική και ανθρωποκεντρική τεχνολογία. Οι τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την ΤΝ και τη μηχανική μάθηση, το FinTech, το Blockchain, την ψηφιακή ηθική και τον ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης σε ένα ψηφιακό κόσμο. Διαθέτει διεθνή παρουσία μέσω του συγγραφικού του έργου σε μια σειρά θεμάτων, συνείσφερε σε κυβερνητικές ομάδες πολιτικής και συνεργάστηκε με τυποποιημένους ρυθμιστές. Επιβλέπει ομάδα ειδικών Έρευνας / Πολιτικής σε τομείς όπως η βιωσιμότητα, η οικονομία και ο δημόσιος τομέας, με παράλληλο ενδιαφέρον για το πώς όλα αυτά μπορούν να διασυνδεθούν με τα βασικά του ενδιαφέροντα, όπως μέσω βιώσιμης ΤΝ.
Για έβδομη συνεχή χρονιά η ΙΜΗ διοργανώνει στις 15 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia (πρώην Hilton Park), το International Compliance Forum με τίτλο «Restarting the Global Economy… the Right Way!» Στόχος του συνεδρίου, το οποίο έχει πλέον καταστεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια που ασχολείται με θέματα Συμμόρφωσης στην Ευρώπη, είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συζητήσεων σχετικά με τα οφέλη της διαχείρισης της συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις και το πιο σημαντικό, την απόδοση της επένδυσης της συμμόρφωσης. Το συνέδριο θα καλωσορίσει αριθμό διεθνών ομιλητών υψηλού επιπέδου που θα συζητήσουν τον μεταβαλλόμενο ρόλο της συμμόρφωσης με την πάροδο των χρόνων, καθώς και το πώς η αποτελεσματική διαχείριση της συμμόρφωσης μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο μέλλον.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Ολοκληρωμένη συμμετοχή αναλογεί σε 5 μονάδες Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης (CPD units). Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.
Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και συγκεκριμένα, σε ανώτερα στελέχη από τον ευρύτερο τομέα Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Ειδικότερα, το συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη από τραπεζικές, ασφαλιστικές, φοροτεχνικές, χρηματοπιστωτικές, καταπιστευματικές, λογιστικές, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες, καθώς και από εμπλεκόμενους ρυθμιστικούς φορείς. Επίσης, το συνέδριο θα φιλοξενήσει εμπειρογνώμονες και σύμβουλους σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, διαχείρισης κεφαλαίων, κτλ.
Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ. Τα μέλη των οργανισμών που στηρίζουν το συνέδριο δικαιούνται 15% έκπτωση.
Οργανωτής: IMH
Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου
Χορηγοί (μέχρι στιγμής): eBOS Technologies Ltd, ECOMMBX, Infocredit Group, iSPIRAL, MAP S.Platis Group
Conference Experience Sponsor: Conferience
Υποστηρικτές: Association of Chartered Certified Accountants, Chartered Governance Institute UK & Ireland, International Compliance Association, International Compliance Professionals Association, Institute of Business Ethics, Institute of Chartered Accountants in England and Wales, International Lawyers Network, Society of Corporate Compliance and Ethics
Με τη Στήριξη: Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Invest Cyprus, ISACA Cyprus Chapter
Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:
Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com