powered by

Έξι επενδυτές για το χαρτοφυλάκιο δανείων €477 εκατ. της ΚΕΔΙΠΕΣ

Στον καταρτισμό της μικρής λίστας των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την αγορά του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €477 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, στο πλαίσιο του έργου «Λήδρα».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μικρή λίστα περιλαμβάνει πλέον έξι δυνητικούς επενδυτές, από τους 13 που είχαν εισέλθει αρχικά στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room) στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας. Το χρονοδιάγραμμα του όλου project παραμένει η υποβολή προσφορών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η διαδικασία εισέρχεται πλέον στον πλήρη έλεγχο δέουσας επιμέλειας, αφού οι επενδυτές που παρέμειναν στη μικρή λίστα θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, που αφορούν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Δεν δόθηκαν στοιχεία για τους επενδυτές λόγω των συμφωνιών εμπιστευτικότητας, που έχουν υπογραφεί.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η ΚΕΔΙΠΕΣ θεωρεί ως ιδανικό σενάριο την υπογραφή συμφωνίας με έναν επενδυτή, εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότεροι επενδυτές, καθώς το χαρτοφυλάκιο έχει χωριστεί σε 4 διαφορετικά τμήματα και βάσει της διαδικασίας, ο κάθε επενδυτής μπορεί να υποβάλει προσφορά είτε για όλο το χαρτοφυλάκιο ή για διαφορετικά τμήματα.

Εξάλλου, η ολοκλήρωση του έργου Λήδρα θα ανοίξει το δρόμο και για περαιτέρω δυνητικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο των όρων εντολής της για διαχείριση των ΜΕΔ και αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας, ενώ θα της δώσει και τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα, για απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία μετατροπής της σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την αλλαγή των όρων εντολής της.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, εφόσον η ΚΕΔΙΠΕΣ μετεξελιχθεί στην εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να αποκτήσει ΜΕΔ ύψους μέχρι και €1,5 δισεκατομμυρίου είτε από τραπεζικά ιδρύματα είτε από άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Στο τέλος Μαρτίου 2021 τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονταν σε €7.495 εκ. σε ονομαστική αξία και περιλαμβάνουν μετρητά €188 εκατ., ακίνητη περιουσία €619 εκατ. και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις €628 εκατ.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στις επενδύσεις στην Κύπρο η Sophic-Ξεπερνά τα €100 εκατ. σε συνολικές αγορές