Χαμόγελα στην Ελλάδα λόγω τουρισμού
17:20 - 24 Αυγούστου 2021
Ο τουρισμός φαίνεται ότι θα κερδίσει από φέτος το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020, ωθώντας προς τα πάνω και την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση του τρίτου τριμήνου του χρόνου.
Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, η Κρήτη -μέρος της οποίας βρίσκεται σε τοπικό lockdowvn- έχει πληρότητα πάνω από 85%, ενώ στις Κυκλάδες και τα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου οι πληρότητες αγγίζουν πλέον το 100%. Τον προηγούμενο μήνα η πληρότητα κυμαινόταν από 60% έως και 70%, ενώ τον Ιούνιο οι ξενοδόχοι μιλούσαν για πληρότητες που κυμαίνονταν από 35 έως και 40%.
Παρ' όλα αυτά, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας για τον Ιούνιο κατεγράφη πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις έναντι πλεονάσματος 39 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Το πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 851,8% και διαμορφώθηκαν σε 791 εκατ. ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν για έναν "καλό Αύγουστο" και προσδοκούν την παράταση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου (αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες) ώστε να ανακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες του 2020.
Η ανάπτυξη του τουρισμού "συμπαρέσυρε" την αύξηση του τζίρου της εστίασης ο οποίος κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση 44%, του λιανικού εμπορίου που είχε αύξηση 66%, αλλά και των μεταφορών που είχαν αύξηση πάνω από 25%. Οι κλάδοι αυτοί θεωρούνται "δορυφορικοί" του τουρισμού, ειδικά για την θερινή περίοδο. Συνεπώς, ένα μέρος της αύξησης του τζίρου τους οφείλεται στο άνοιγμα τις αγοράς. Το υπόλοιπο όμως οφείλεται στην άνοδο του τουρισμού.
Τα χαμόγελα για το ΑΕΠ
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο όπου επικρατούσε σοβαρός προβληματισμός για την φετινή πορεία ειδικά για τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, με δεδομένα τα διφορούμενα μηνύματα που υπήρχαν εντός και εκτός Ελλάδας στα τέλη της περασμένης άνοιξης.
Στα μέσα της άνοιξης, πολλές χώρες της Ευρώπης, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία) αλλά και οι ΗΠΑ, βρίσκονταν τότε σε καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών. Το αποτέλεσμα ήταν οι κρατήσεις να έχουν καθυστερήσει και το μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό να προδιαγράφεται δυσοίωνο. Τώρα, μετά την άνοδο που καταγράφεται από τον Ιούλιο, η αρχική πρόβλεψη για αύξηση του τζίρου του τουρισμού από τα 4-4,5 δισ. που ήταν πέρσι στα 8-8,5 δισ. το 2021, φαίνεται να αναθεωρείται προς τα πάνω, κοντά στα 12 δισ. Αν η άνοδος επιτευχθεί μόνο από τον τουρισμό το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 δισ. Συνεπώς η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου θα έχει σίγουρα θετικό πρόσημο. Το ύψος της αύξησης θα το ξέρουμε όχι νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, είναι επίσης δεδομένο ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη, λόγω της χαμηλής βάσης για το ίδιο διάστημα του 2020. Υπενθυμίζεται, ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του πρώτου καθολικού lockdown, είχαμε ύφεση κατά 13,9% του ΑΕΠ.
Στην όλη θετική εικόνα προσθέτει και το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3%, ενώ το ΥΠΟΙΚ προέβλεπε οικονομική καθίζηση πάνω από 7% του ΑΕΠ.