Powered by

Διεθνή συμμαχία για το κλίμα προωθεί η Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε σε βασικά σημεία για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για το κλίμα. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Το Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RND) είχε ήδη γράψει το Σαββατοκύριακο για τα επικείμενα σχέδια μιας τέτοιας κλιματικής συμμαχίας.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία ανάγεται στον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είναι να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του κλίματος και ταυτόχρονα να προστατεύσει την οικονομία των χωρών οι οποίες θα υποχρεώσουν τις εταιρείες τους να συμμορφωθούν με τις ανάλογες υποχρεώσεις. Όπως επιβεβαίωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, ο Σολτς θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την ιδέα αυτή αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των ομοσπονδιακών υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, δεν υπήρχε έως τώρα ένα προστατευτικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των πρωτοπόρων της κλιματικής πολιτικής από τις συνέπειες για όσες βιομηχανίες καταναλώνουν πολλή ενέργεια,

«Μια διεθνής συμμαχία για το κλίμα που βασίζεται σε μια συνεργασία εμπιστοσύνης --μια συνεταιριστική και ανοιχτή λέσχη για το κλίμα-- μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση αυτού του διλήμματος. Εάν είναι αρκετά μεγάλη και εάν συμφωνηθούν κοινοί κανόνες, συμβατοί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ / WTO), μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια καταλυτική επίδραση», αναφέρει το εν λόγω έγγραφο των υπουργείων που συμμετέχουν. Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «η συμμαχία για το κλίμα πρέπει να είναι μια συνεργασία των πιο φιλόδοξων χωρών στον κόσμο όσον αφορά στην πολιτική για το κλίμα». Ως σημαντικότερες χώρες στόχοι, επειδή εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, για να συμμετάσχουν αναφέρονται ονομαστικά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ.

«Τα μέλη της κλιματικής συμμαχίας θα πρέπει να δεσμευτούν στον στόχο μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, τον οποίο έχει θέσει η "Συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος" και να προσπαθήσουν να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050. Στην πορεία, θα πρέπει να θέσουν φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους. H συμμετοχή είναι βασικά ανοιχτή για όλες τις χώρες. Αφού ενημερωθεί το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά με τη Γαλλία», σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Σολτς είχε ήδη προωθήσει την ιδέα στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20 στη Βενετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Moody's διατήρησε στην Baa3 την Ιταλία-Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική
ΕΚΤ: Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός