JUNIOR ACHIEVEMENT

O Junior Achievement είναι ένας παγκόσμιος Οργανισμός που έχει ως στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στάσεων και γνώσεων σε νέους και νέες μέχρι και 30 ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του Οργανισμού μας είναι η «Μαθητική Επιχείρηση», το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια στα δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια της Κύπρου, τονίζει η CEO του JA Cyprus Αντιγόνη Κωμοδίκη.

Πώς προωθείται η ισότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων σας;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν καλούνται να δημιουργήσουν, να διοικήσουν και να λειτουργήσουν μαθητικές επιχειρήσεις για την περίοδο μίας ακαδημαϊκής χρονιάς, παράγοντας και πουλώντας τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα περισσότερες από 450 μαθητικές εταιρείες. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσω του Οργανισμού μας δεν προωθούμε απλώς την ισότητα των φύλων, αλλά πολύ περήφανα μπορούμε να πούμε πως το έχουμε ήδη επιτύχει. Μέσα από τα προγράμματά μας έχουμε καταρρίψει τα στερεότυπα για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, αφού τα ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή μοιράζεται εξίσου με το 50% του συνόλου των συμμετεχόντων να είναι κορίτσια. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό ενισχύεται στις περιπτώσεις όπου τα κορίτσια κατέχουν τις θέσεις των Διευθυνουσών Συμβούλων των μαθητικών εταιρειών ή άλλων ηγετικών θέσεων με διοικητικά και συντονιστικά  καθήκοντα.   

Όσον αφορά την καταγωγή, επίσης στο πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά από διαφορετικές χώρες, τα οποία συνεργάζονται εποικοδομητικά στην ομάδα. Αυτά συμβαίνουν ενόσω τα παιδιά βρίσκονται ακόμα στο σχολείο.

Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα της κοινωνίας;

Παίρνοντας και αναλύοντας κάποια στοιχεία από την Επίσημη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, παρατηρούμε ότι οι άντρες εργοδότες είναι τριπλάσιοι σε αριθμό από τις γυναίκες, γεγονός που ενδεχομένως έχει να κάνει είτε με τη μειωμένη επιχειρηματική προσπάθεια εκ μέρους των γυναικών για δημιουργία δικής τους επιχείρησης ή ανάληψη της διευθυντικής θέσης σε αυτήν είτε με τον αποκλεισμό των γυναικών λόγω γυάλινης οροφής. Προφανώς λοιπόν η κοινωνία και η οικονομία υποφέρουν από προκαταλήψεις, αποτρέποντας τις γυναίκες να συνεχίσουν να διεκδικούν θέσεις ηγεσίας στους Οργανισμούς όπου εργάζονται.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία;

Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και αφορούν στον μειωμένο χρόνο των μητέρων, ο οποίος πρέπει να μοιράζεται ανάμεσα στην εργασία, στις υποχρεώσεις του σπιτιού και στην ανατροφή των παιδιών.                                                                                           

Είναι, ακόμα, η μειωμένη άδεια μητρότητας, ο αποκλεισμός της γυναίκας από σημαντικές θέσεις της αγοράς αλλά και από προαγωγές σε ψηλότερες εργασιακές βαθμίδες, λόγω των προκαταλήψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, στον χώρο εργασίας αλλά και σ’ εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις και διαμορφώνουν τα κίνητρα και τις προθέσεις στην επιχειρηματικότητα.

Ως κράτος, ως κοινωνία και ως επιχειρηματικός κόσμος οφείλουμε να ενισχύσουμε την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην εργοδότηση.

Τι μπορεί να γίνει για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας;

Πρώτιστα, θα σημείωνα την ανάπτυξη της κουλτούρας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργηθεί δηλαδή εκείνο το πνεύμα και να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα ωθούν τις γυναίκες στην ανάπτυξη των δικών τους επιχειρήσεων, χωρίς φόβο και δισταγμό. Κάτι τέτοιο πρέπει να αρχίζει από το Κράτος και να ενισχύεται από την Εκπαίδευση.                                                                                     

Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμετοχή των μαθητριών στο πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση. Γιατί ενισχύεται ακριβώς η αυτεπάρκεια, η αυτοεκτίμηση, η ανάληψη ρίσκου και ευθύνης και άλλες δεξιότητες ζωτικές για την ανάπτυξη ιδιόκτητης επιχείρησης ή προώθησης στις διοικητικές θέσεις των οργανισμών. Μέσω της συμμετοχής των κοριτσιών στο πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση είμαι βέβαιη ότι η γυάλινη οροφή σταδιακά θα εξαφανιστεί. Τα κορίτσια είναι ικανά να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε θέση κληθούν να εργαστούν ή να αναλάβουν και είμαι πεπεισμένη ότι τέτοια στερεότυπα είναι κοινωνικό δημιούργημα που πρέπει να εκλείψει. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα έχουν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με άλλες γυναίκες και μέσα από αυτή τη σχέση να εμπνέονται και να επιχειρούν.

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να επιτύχουμε την ισότητα στον χώρο του επιχειρείν;

Χρειαζόμαστε τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο τρόπο σκέψης για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα σπάνε τα στερεότυπα και θα ενισχύουν εξίσου τις προσπάθειες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στα δύο φύλα.

Η προσπάθεια ανέλιξης μίας γυναίκας ή μητέρας σε ηγετική θέση ή η προσπάθεια δημιουργίας μίας ιδιόκτητης επιχείρησης δεν είναι προς το παρόν εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, επιμονή και χρόνο.  Αν υπάρχει μία συμβουλή, η οποία θα μπορούσα να δώσω είναι ότι κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τις ιδέες σας και μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε και να πραγματοποιήσετε τα όνειρα και τους στόχους σας. Προχωρούμε λοιπόν, αλληλοστηριζόμαστε, προοδεύουμε και κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Δέρβη 3, PwC Julia House, 5ος όροφος, γραφείο 509, 1066, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 97715909

E-mail: info@jacyprus.org

Iστοσελίδα:

www.jacyprus.org

 

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
Leroy Merlin
KPMG ΚΥΠΡΟΥ
JUNIOR ACHIEVEMENT
ASTROBANK
ACS Courier
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Τράπεζα Κύπρου
EXNESS