PwC Κύπρου

Χρειάζεται όχι απλωσ ίση, αλλά δίκαιη μεταχείριση, ώστε να μπορέσουν όλα τα άτομα να έχουν ίσες ευκαιρίες, υπογραμμίζει η Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Φορολογίας και Υπεύθυνη για Θέματα Πολυμορφίας και Ένταξης στην PwC Κύπρου, Κλειώ Παπαδοπούλου.

Πώς χαρακτηρίζετε το εργασιακό περιβάλλον στην Κύπρο σε ό,τι αφορά θέματα ίσων ευκαιριών στην εργοδότηση;

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου στο θέμα αυτό, κατά την άποψή μου χρειάζονται τολμηρά άλματα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Η κυπριακή κοινωνία διακατέχεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις τα οποία  μεταφέρονται στον χώρο εργασίας και για να εξαλειφθούν χρειάζονται τολμηρά προγράμματα πολυμορφίας και ένταξης από τους εργοδότες. Σε γενικές γραμμές, σήμερα υπάρχει πολυμορφία στον χώρο εργασίας. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται, η Κύπρος αποτελεί ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με πάρα πολλές εθνικότητες να εργοδοτούνται από κυπριακούς οργανισμούς, ενώ οι μειονότητες πληθαίνουν.                     

Ωστόσο, η πολυμορφία δεν είναι η ίδια σε όλους τους χώρους εργασίας και σίγουρα μειώνεται σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις και διοικητικά συμβούλια. Και αυτό γιατί η πολυμορφία χωρίς ένταξη δεν έχει αποτελέσματα. Αποδεδειγμένα υπάρχουν ασυνείδητες προκαταλήψεις σε όλους μας, οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις μας όσον αφορά τις ευκαιρίες που θα δώσουμε, την αξιολόγηση αλλά και την ανέλιξη ορισμένων ατόμων. Το να αντιμετωπίζεις όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο μπορεί να είναι σωστό, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη και δίκαιο.

Θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;                                          

Για παράδειγμα, ένα άτομο με αναπηρία δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες αν έχει ίση μεταχείριση. Μια γυναίκα που κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα της οικογένειας δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες με ένα άντρα συνάδελφο που έχει τη στήριξη της συζύγου στο σπίτι. Εσωστρεφή άτομα δεν μπορούν να συγκριθούν με εξωστρεφείς συναδέλφους τους αν κρίνονται μόνο από τη συμμετοχή τους σε μια συζήτηση χωρίς ειδική στήριξη (π.χ. να τους δίνουμε τον λόγο να μιλήσουν).  Ομοφυλόφιλα άτομα που δεν φέρνουν τον αυθεντικό εαυτό τους στον χώρο εργασίας αλλά κάποιο αποδεκτό πρότυπο, δεν μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους αυθεντικούς συναδέλφους τους χωρίς ειδικές ρυθμίσεις ένταξης. Χρειάζεται λοιπόν όχι απλώς ίση, αλλά δίκαιη μεταχείριση ώστε να μπορέσουν όλα τα άτομα να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Πρόγραμμα ένταξης και ποικιλομορφίας                        

Ποια είναι η εταιρική φιλοσοφία που ακολουθείτε, ώστε να προωθείτε την ισότητα και την πολυμορφία στην εργασία;

Στην PwC, η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που είναι ποικιλόμορφο και συμπεριληπτικό αποτελεί βασική επιχειρηματική προτεραιότητα.                                                                  

Εδώ και οκτώ χρόνια, τρέχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ένταξης και ποικιλομορφίας και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως οργανισμός. Έχουμε πετύχει ίσα επίπεδα εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών σε όλα σχεδόν τα επίπεδα διοίκησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης στο επίπεδο του Επιχειρησιακού Διευθυντή σε ολόκληρο το δίκτυο της PwC. Σε ανώτερο επίπεδο, έχουμε θέσει ως στόχο την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων όσον αφορά τα άτομα τα οποία θα προταθούν για τη θέση του συνεταίρου. Επιπλέον, είμαστε ενεργό μέλος του Shine, του εσωτερικού προγράμματος στήριξης και ένταξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λάβαμε μέρος στο Ευρωπαϊκό Pride Week.

Παράλληλα, εργοδοτούμε όλο και περισσότερα άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα και δεξιότητες, όχι μόνο λογιστές αλλά κι επαγγελματίες από ένα ευρύ φάσμα τομέων και ιδιαίτερα αυτού της τεχνολογίας.

Εδώ και ένα, περίπου, χρόνο υλοποιείτε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Το περασμένο φθινόπωρο, σε συνεργασία με την PwC Αυστραλίας η οποία είναι πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την ένταξη και την ποικιλομορφία, αναπτύξαμε ένα τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιείται. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• εργαστήρια αναγνώρισης των ασυνείδητων προκαταλήψεων για όλα τα μέλη του προσωπικού

• προγράμματα sponsorship και mentoring για ανώτερα στελέχη

• αύξηση των ωφελημάτων άδειας μητρότητας και πατρότητας κατά δύο εβδομάδες, υπερβαίνοντας έτσι τις νομικές απαιτήσεις

• προγράμματα καθοδήγησης και υποστήριξης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άδεια μητρότητας

• παρακολούθηση των σχετικών δεδομένων που αφορούν στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει και διασφάλιση της ανάληψης ευθυνών από τα υπεύθυνα άτομα.

Πέραν των πρακτικών μας εντός της PwC, σε κοινωνικό επίπεδο, προσπαθούμε να βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους συνεργασίας με διάφορους οικονομικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της Κύπρου, ώστε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Τέλος, στηρίζουμε τους πελάτες μας ώστε να διαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα ένταξης και ποικιλομορφίας και να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που να παρέχει ψυχολογική ασφάλεια, να ενθαρρύνει την πολυμορφία και τις αυθεντικές συμπεριφορές από ταλαντούχους ανθρώπους που έχουν την αίσθηση του ανήκειν.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

PwC Κύπρου

PwC Central

Δημοσθένη Σεβέρη 43 1080 Λευκωσία

www.pwc.com.cy

 

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
MAP S.PLATIS GROUP
Leroy Merlin
KPMG ΚΥΠΡΟΥ
JUNIOR ACHIEVEMENT
ASTROBANK
ACS Courier
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
EXNESS