powered by

Η νέα τάξη πραγμάτων την επόμενη μέρα της πανδημίας

Οι σημαντικές κρίσεις κατά το παρελθόν επέφεραν αλλαγές στη διεθνή τάξη, αναδιανέμοντας την τράπουλα της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος. Η μεγάλη ύφεση προκάλεσε τάσεις απομονωτισμού, ανέδειξε εθνικιστικές και φασιστικές πολιτικές και οδήγησε στον B ́ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταπολεμικά, και στηριγμένες στην πολιτική του new deal, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν σε κυρίαρχη γεωπολιτικά χώρα. Μέσω του ανταγωνισμού με τη Σοβιετική Ένωση και του Ψυχρού πολέμου οδηγηθήκαμε, μετά το 1989, στην εποχή της μοναδικής υπερδύναμης και στην άνοδο των ΗΠΑ ως πλανητικής δύναμης.

Οι επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν στο παγκόσμιο προσκήνιο νέες απειλές, όπως αυτή του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, ενώ παράλληλα πρωτοδιατυπώθηκε το δόγμα των ανθρωπιστικών επεμβάσεων. Η κρίση του 2008 ήταν μια τραπεζική κρίση που έπληξε αρχικά τις χώρες με το πιο αναπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ακολούθησαν άλλες πιο ευάλωτες με διαταραγμένα δημόσια οικονομικά και ανισορροπίες στα ισοζύγια πληρωμών τους. Η παγκόσμια αντίδραση μετά από συνεννόηση σε διεθνή φόρα ήταν άμεση και η ανάκαμψη από την κρίση επετεύχθη σχετικά γρήγορα τόσο στην Δύση όσο και στην Κίνα. Η θέση των αναδυόμενων οικονομιών στο παγκόσμιο σύστημα δεν διαταράχθηκε.

Η κρίση λόγω της πανδημίας είναι διαφορετικού τύπου. Η υφή της, η διάδοσή της πέρα από εθνικά όρια και οι επιπτώσεις της σε οικονομική δραστηριότητα και συστήματα υγείας επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία πολύ περισσότερο από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης του 2008. Η επιρροή της συγκρίνεται κατά πολλούς ερευνητές με τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης του 1929. Είναι γεγονός ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της επέκτασης της πανδημίας στα υποσυστήματα και τις πολυεπίπεδες αντιδράσεις των επιμέρους εθνικών συστημάτων, γεγονός το οποίο θα καθορίσει αυτό που ο Κάπλαν επισημαίνει ως «τους ουσιώδεις κανόνες του διεθνούς συστήματος της ισορροπίας της ισχύος».

Στη σημερινή επιδημιολογική κρίση δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η νέα μορφή που θα προσλάβει η διεθνής τάξη την «επόμενη μέρα». Η πανδημία έφερε νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη και εν πολλοίς όξυνση φαινομένων όπως ξενοφοβία, εθνικισμός, οργανωμένο έγκλημα, φτωχοποίηση αλλά και μια ήδη βαλλομένη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φιλελεύθερη διεθνή τάξη από τον θεμελιακό υποστηρικτή της, τις ΗΠΑ, μας καλούν να συλλογιστούμε τη μορφή που θα προσλάβει μελλοντικά η διεθνής τάξη.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών επιπτώσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη  μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούν οι μεγαλύτερες Οικονομικές θα είναι οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν προωθήσει γενναία μέτρα για τον μετριασμό των υφεσιακών επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε γενναιόδωρα πακέτα οικονομικής στήριξης. Με διογκωμένη την προσφορά χρήματος και την επάνοδο στην κανονικότητα θα παρατηρηθεί άνοδος του πληθωρισμού.

Το Limassol Economic Forum καθιερώθηκε στα μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα ετήσια γεγονότα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας του επιχειρηματικού και κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι της Κύπρου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη επιχειρηματικών στελεχών, όπου τίθενται υπό το μικροσκόπιο ομιλητών παγκόσμιας εμβέλειας οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική και οι οικονομίες στην Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ειδικότερα στις επιχειρήσεις. Διακεκριμένοι ομιλητές από την παγκόσμια σκηνή, πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί ηγέτες της διεθνούς σκηνής θα συζητήσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες επιχειρηματικές τάσεις και τις προκλήσεις που προδιαγράφονται.

Το Limassol Economic Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2021 αναμένεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, όπως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες συμβούλους, CEOs, διευθυντικά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη από όλες τις μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το φόρουμ θα καλωσορίσει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Το φόρουμ θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο, κάντε κλικ εδώ. Η συμμετοχή στο συνέδριο γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων για μη προσκεκλημένους σύνεδρους κατόπιν αιτήματος και επί πληρωμής. Κάντε κλικ εδώ για αίτηση εγγραφής. Οι αιτήσεις εγγραφής που υποβάλλονται θα υπόκεινται σε έγκριση από τους διοργανωτές και θα επανεξετάζονται βάσει προτεραιότητας, ενώ η συμμετοχή στο φόρουμ θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα θέσεων και την εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων.

Οργανωτές: IMH, περιοδικό IN Business

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Cyta Business, Olympia Group

Endorsed by: Invest Cyprus

Με τη Στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

TEAMWORK 2: Καταρρίπτοντας τα ταμπού της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας
Τελευταία ημέρα ψηφοφορίας...Κλείνει στις οκτώ το βράδυ η «κάλπη» για τα 17α IN Business Awards
Ο ρόλος του Cyprus Corruption Watchdog για πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης κρατικών πόρων
Σταθερά στην κορυφή της αξιοπιστίας το American Medical Center-Πρώτο στην εμπιστοσύνη των πολιτών για ένατη χρονιά
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από την CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου
Medicover Genetics Κύπρου: Αμειβόμενη πρακτική άσκηση 2025 εις μνήμην Δρος Αντώνη Αντωνίου
Επιχειρηματικές ευκαιρίες βλέπουν οι Κύπριοι, φοβούνται για αποτυχία-Τι καταδεικνύει έρευνα
Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών της ΑΗΚ και στα Κυπριακά Ταχυδρομεία-Υπογράφηκε η συμφωνία
Bristol Myers Squibb: Μια ηγέτιδα βιοφαρμακευτική εταιρεία με δυναμή της την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Διά βίου μάθηση στην ψηφιακή εποχή: Η κίνηση που διαμορφώνει το μέλλον