Powered by

Κ. Πετρίδης: Είναι η ώρα να πορευτούμε συλλογικά σε νέο μοντέλο ανάπτυξης

Ιστορική συγκυρία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την παρουσίαση της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, με τίτλο «Όραμα 2035», επισημαίνοντας πως το όραμα αυτό αντανακλάται στους προϋπολογισμούς του Κράτους, ενώ με βάση την φιλοσοφία της νέας στρατηγικής καταρτίστηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Οικονομίας το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας ενώπιον της εκδήλωσης παρουσίασης της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αυτό που έλειπε ήταν ένας κεντρικός σχεδιασμός, τονίζοντας πως η τελευταία φορά που υπήρξε κεντρικής σχεδιασμός για το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου ήταν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 για την μετάβαση από την αγροτική οικονομία σε μια οικονομία υπηρεσιών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταρτίστηκε σχέδιο δράσης το οποίο ακολουθήσαμε με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι τομείς του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα.

«Αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό πρέπει να τον ξαναβρούμε. Κατά καιρούς υπήρξαν εκθέσεις που περιορίστηκαν στη σφαίρα της θεωρίας, που δεν είχαν αγκαλιαστεί από τον κεντρικό σχεδιασμό».

Για τον καταρτισμό της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός διαβουλεύσεων και εργαστηρίων, εισακούστηκαν ιδέες από τον ιδιωτικό τομέα και τους δημόσιους φορείς, τα όποια μετουσιώθηκαν όλα στο προσχέδιο της νέας στρατηγικής.

Κάλεσε όλους να υπάρξει συλλογική προσπάθεια ώστε η στρατηγική να μετουσιωθεί σε πολιτική και πράξη, προσθέτοντας πως όποτε αποφασίσαμε συλλογικά να προχωρήσουμε ως χώρα το έχουμε επιτύχει.

«Είναι η ώρα που συλλογικά θα πρέπει να πορευτούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ήδη αρχίσαμε να υλοποιούμε δίδοντας έμφαση σε νέους τομείς της Οικονομίας».

Η κυπριακή οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, πέρασε από διάφορες φάσεις μετά από το 1974 και μέχρι το 1990 περάσαμε από την αγροτική οικονομία το στάδιο των υπηρεσιών, του κατασκευαστικού τομέα και του τομέα του τουρισμού. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ το 2009 παρατηρήθηκε μια παγκόσμια κρίση χρέους που κατέδειξε κάποιες παθογένειες της κυπριακής οικονομίας, όπως και την ανάγκη τα μοντέλα ανάπτυξης θα πρέπει να εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας, σεβασμό στο περιβάλλον και στην ικανότητα αποπληρωμής χρέους.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο-Yποχώρηση ΔΟΣ κατά 2,5 μονάδες
Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης