Απόκτησε δεξιότητες στον τομέα Μαγειρικές Τέχνες στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ
10:24 - 19 Ιουλίου 2021

Το πρόγραμμα «Μαγειρικές Τέχνες» προσφέρει μια ισορροπημένη επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, την εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στο εργαστήριο και τη βιομηχανική κατάρτιση, έτσι ώστε οι σπουδαστές/τριες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου και αναπτυσσόμενου επαγγέλματος.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες ή άλλες επιχειρήσεις που έχουν κουζίνα.
Πρόγραμμα «Μαγειρικές Τέχνες»
Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος «Μαγειρικές Τέχνες» θα μπορούν να εφαρμόζουν και να αξιοποιούν βασικές τεχνικές και ικανότητες, επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις για να αναλάβουν βασικές θέσεις εργασίας στην κουζίνα. Οι απόφοιτοι/ες μέσα από την εφαρμογή των γνώσεων που θα αποκομίσουν στην τάξη, την πρακτική κατάρτιση από τα εργασιακά μαθήματα και τη βιομηχανική εμπειρία, θα είναι ικανοί/ές να παράγουν και παραθέτουν διάφορα είδη μενού, κρύας ή ζεστής κουζίνας, όπως επίσης βασικά ψωμιά και γλυκά.
Στόχοι του προγράμματος σπουδών
Σκοπός του προγράμματος «Μαγειρικές Τέχνες» είναι να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές/σπουδάστριες στις απαραίτητες μοντέρνες και κλασσικές μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζονται στις μαγειρικές τέχνες, καθώς επίσης και στις βασικές λειτουργίες ενός εστιατορίου. Επίσης, το πρόγραμμα μέσα από την πρακτική εμπειρία στοχεύει την ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση των σπουδαστών/ριών για να μπορούν να εργαστούν σε βασικές θέσεις εργασίας.
Ευκαιρίες εργοδότησης
Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος μπορούν να εργαστούν σε ένα τομέα με εξαιρετικές προοπτικές όπως σε ξενοδοχεία 4* και 5*, σε εστιατόρια ή άλλες επιχειρήσεις επισιτισμού. Ενώ δε, με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν από το πρόγραμμα σε συνδυασμό με τη βιομηχανική εμπειρία, οι απόφοιτοι/ες θα έχουν τις γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.
Εμπλουτισμός γνώσεων για εργαζομένους
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους/στις επαγγελματίες, που ήδη εργάζονται στον χώρο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες τους αποκτώντας έτσι περισσότερα προσόντα τα οποία θα τους δημιουργήσουν ευκαιρίες ανέλιξης στον χώρο εργασίας τους. Ταυτόχρονα, μπορούν να εξερευνήσουν άγνωστες πτυχές του γνωστικού τους αντικειμένου.
Ολοκληρωμένη τεχνογνωσία
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί βάσει των διεθνών και επαγγελματικών προτύπων στην Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ο σκοπός και η δομή του προγράμματος εστιάζει αποκλειστικά στις ανάγκες της βιομηχανίας. Το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι άρτια καταρτισμένο με πολυετή διδακτική και βιομηχανική εμπειρία και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό ενισχύει με ένα μοναδικό τρόπο τη μαθησιακή διαδικασία μέσα από τη βιομηχανική εμπειρία και την ολοκληρωμένη τεχνογνωσία του.
Γνώσεις και δεξιότητες
Το πρόγραμμα δίνει στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες τις σωστές βάσεις για να εξελιχθούν σε σωστούς/ές επαγγελματίες και με την απαραίτητη επαγγελματική συνείδηση. Επικεντρώνεται σε γνώσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, παραγωγής φαγητού με κλασσικές και μοντέρνες τεχνικές, κοστολόγηση, σύνθεση μενού, σχεδιασμό κουζίνας και εστιατορίου καθώς επίσης και γνώσεις για διοικητικές θέσεις όπως έλεγχο τροφίμων και ποτών και διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών
Εξάμηνο Τίτλος Μαθήματος
1 Υγιεινή Τροφίμων
1 Τεχνολογία Υλικών
1 Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
1 Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Εστιατόρια
1 Μαγειρική Ι
2 Βασικές Αρχές Κοστολόγησης
2 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων
2 Σχεδιασμός Υποδομών Εστιατορίου και Κουζίνας
2 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου
2 Μαγειρική ΙΙ
2 Πρακτική Άσκηση – 6 Εβδομάδες
3 Επιχειρηματικότητα
3 Οργάνωση και Διοίκηση Εστιατορίου και Κουζίνας
3 Ασφάλεια Τροφίμων
3 Εξυπηρέτηση Πελατών και Εθιμοτυπία Φιλοξενίας
3 Μαγειρική ΙΙΙ
3 Εισαγωγή στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική
4 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες
4 Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ
4 Διαχείριση Λειτουργιών Εστιατορίου
4 Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Εστιατορίων
4 Μαγειρική ΙV
4 Πρακτική Άσκηση – 6 Εβδομάδες
Πλεονεκτήματα
Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι το ότι δίνει πολλή σημασία στα εργαστηριακά μαθήματα. Στις τρεις από τις πέντε ημέρες της εβδομάδας γίνονται εργαστηριακά μαθήματα, όπου το 70% περίπου του χρόνου είναι πρακτική με αποτέλεσμα οι φοιτητές/φοιτήτριες να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους πολύ γρήγορα.
Το πρόγραμμα είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), προσφέρεται δωρεάν και οι σπουδαστές/σπουδάστριες έχουν δικαίωμα φοιτητικής χορηγίας.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο των ΜΙΕΕΚ στο www.mieek.ac.cy ή στα τηλέφωνα 22 800651/ 22800652/ 22800653
Τοπικός Συντονιστής του προγράμματος: Γλαύκος Καμηναράς
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: glafkos73@te.schools.ac.cy
Ακαδημαϊκός Συντονιστής του προγράμματος - ΜΙΕΕΚ Λάρνακας: Μιχάλης Αναστασίου
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: manastasiou@te.schools.ac.cy
Η Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούν τη συνεχή σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.