Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο  κατέγραψε ετήσια αύξηση 11.2% τον Ιούνιο  του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 108.0, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10.6% το Μάϊο και 5.5% τον Απρίλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έπειτα από τις αρνητικές επιπτώσεις που υπέστη η κυπριακή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού το προηγούμενο τρίμηνο. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ αποδίδεται στις βελτιωμένες προσδοκίες που δημιούργησε η σημαντική πρόοδος στις εκστρατείες εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη όσο και στην Κύπρο ενισχύθηκαν τον Ιούνιο του 2021 με την ενίσχυση του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στην Κύπρο, να αποδίδεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν μια σειρά από εγχώριους συντελεστές καθώς και οι ισχνές, για την εποχή, αφίξεις τουριστών. Πρόσθετα, θετικοί εξακολουθούν να καταγράφονται οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες τον Ιούνιο του 2021. Επιπροσθέτως, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης το Μάϊο και Ιούνιο του 2021, τόσο για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον όγκο λιανικών πωλήσεων. Γενικά, η άνοδος των πλείστων συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Περιληπτικά, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι σημαντική, καθώς οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Ιούνιο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Ιούνιο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

 

 

 

Δειτε Επισης

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων