Δ. Καλογήρου: Θεαματική πρόοδο κατέγραψε η Κεφαλαιαγορά σε 25 χρόνια

Σκιαγραφώντας τα σημαντικά βήματα στην 25χρόνη πορεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) καθώς και στην θεαματική εξέλιξη της από την ίδρυσή της το 1996 μέχρι σήμερα, η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου τόνισε πως το success story συμβάλλει στην χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό από το βήμα του διαδικτυακού συνεδρίου «CySEC 25 Years: The Past, Present and Future of Financial Development and Innovation», η κ. Καλογήρου υπογράμμισε πως η ΕΚΚ θα συνεχίσει να τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και προς το σκοπό αυτό διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διάλογο με τους εποπτευόμενους με στόχο την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Η Πρόεδρος της ΕΚΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικότερους σταθμούς και έργα που καθόρισαν την εξέλιξη της ΕΚΚ ως οργανισμού και ως εποπτικής αρχής, καθώς και στις κυριότερες αλλαγές που επήλθαν στον τομέα ως αποτέλεσμα της αλματώδους βελτίωσης του νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των 25 χρόνων λειτουργίας της ΕΚΚ ο επενδυτικός τομέας γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, συνεισφέροντας στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην κυπριακή οικονομία. Η αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων οντοτήτων, η οποία ανήλθε σε περίπου 219% από το 2011 έως το 2021, είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την Κύπρο ως προορισμού για επενδυτικές υπηρεσίες. Σήμερα, η ΕΚΚ εποπτεύει 790 οντότητες σε σύγκριση με 247 το 2011, ενώ περισσότερες από 100 νέες αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης άδειας».

Συνεχής Ανάπτυξη
Το 2020, ανέφερε η κ. Καλογήρου, περιήλθε υπό την εποπτεία της ΕΚΚ μια νέα κατηγορία εποπτευομένων, αυτή των Μικρών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΜιΔΟΕΕ ή Mini-Managers), αλλά και ένα νέο επενδυτικό προϊόν, η Συμμετοχική Χρηματοδότηση, μετά από την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών.

Ενώπιον της ΕΚΚ έχει ήδη υποβληθεί η πρώτη αίτηση απόκτησης άδειας ΜιΔΟΕΕ και η πρώτη αίτηση λειτουργίας πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Τεχνολογική αναβάθμιση
Η πρόεδρος της ΕΚΚ τόνισε πως στόχος παραμένει ο συνεχής εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, τονίζοντας πως το 2020 ξεκίνησαν δύο σημαντικά έργα της ΕΚΚ, ο σχεδιασμός ενός πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων, ο οποίος στοχεύει στη βέλτιστη οργάνωση του τεράστιου όγκου δεδομένων του Οργανισμού και η δημιουργία ενός πλαισίου έγκαιρου εντοπισμού, ορθής αξιολόγησης και αντιμετώπισης των ενδεχόμενων κινδύνων/ρίσκων που διέπουν τη λειτουργία της ίδιας της Επιτροπής (Enterprise Risk management).

Παράλληλα, εντός του 2021, η ΕΚΚ θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων (Crypto Assets Services Providers) το οποίο προβλέπεται από την τροποποιητική νομοθεσία για την Παρεμπόδιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος για τη λειτουργία του κεντρικού Μητρώου Εμπιστευμάτων, στο οποίο θα τηρούνται πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους εμπιστευμάτων (express trusts) και παρεμφερών νομικών διευθετήσεων στη Δημοκρατία.

Στόχος της ΕΚΚ είναι και η ανάπτυξη διαδικασιών και μεθοδολογίας για άσκηση εποπτείας βάσει δεδομένων, η οποία θα της επιτρέψει να εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο τυχόν παρατυπίες και κινδύνους που κρύβει η αγορά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub) σε Regulatory Sandbox. Σε αυτή την περίπτωση θα παρέχονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε δοκιμαστική βάση και σε περιορισμένη κλίμακα καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Νέες νομοθεσίες
Στις προτεραιότητες της ΕΚΚ παραμένει και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά. Όπως σημείωσε η κ. Καλογήρου, μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές σχετίζεται με το νέο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας που αφορά αποκλειστικά τις ΕΠΕΥ (IFR/IFD).

Σημαντική εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στον τομέα των επενδύσεων και ειδικά των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, είναι και η εφαρμογή του πακέτου των Κανονισμών για τις βιώσιμες επενδύσεις, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία του Παρισιού για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του τομέα και της ΕΚΚ, η κ. Καλογήρου ανέδειξε ότι η ΕΚΚ έχει την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό για να προωθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών και να συμβάλει κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε επίσης ότι κύριος στόχος της ΕΚΚ για το 2021 είναι η ανάπτυξη διαδικασιών και της μεθοδολογίας για την εφαρμογή της εποπτείας βάσει δεδομένων, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΚ να εντοπίζει τυχόν παρατυπίες και κινδύνους στην αγορά σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ΕΚΚ στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, στην καινοτομία και στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

 

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit