Το οξυγόνο της ΚΤΚ κατά την πανδημία και το δίκτυ προστασίας της ΕΚΤ

Ως εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, κρίνεται η νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), με την υιοθέτηση του συμμετρικού στόχου για πληθωρισμό 2% να στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές για συνέχιση πολιτικών που υποστηρίζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Νέα στρατηγική νομισματική πολιτική με πιο ξεκάθαρους στόχους

Ο συμμετρικός στόχος για πληθωρισμό 2%(σ.σ. που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο αυτό είναι εξίσου ανεπιθύμητες), θεωρείται εφικτός, τόσο λόγω της συνέχισης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ όσο και ένεκα της διαφοροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(Κομισιόν). Πρόκειται για συμμετρικό στόχο που, όπως εκτιμάται, φέρνει από την μια σταθερότητα στις τιμές, ενώ την ίδια ώρα παρέχει στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον χώρο και τη δυνατότητα λήψης μέτρων και αντίδρασης στις όποιες μελλοντικές κρίσεις, όπως συνέβη και με την πανδημία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια τέτοιας αντίδρασης αποτελεί ένα από τα αρκετά έκτακτα μέτρα που η ΕΚΤ έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στόχο τη στήριξη των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, και το οποίο αφορούσε στην έκτακτη αγορά κρατικών ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εφαρμόζοντας βεβαίως τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Το μέτρο αυτό επέτρεψε στις χώρες να διαχειριστούν καλύτερα το χρέος τους, δίνοντας και στην Κύπρο πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε έκτακτη αγορά κυπριακών ομολόγων ύψους δύο δις. ευρώ, κατεβάζοντας σημαντικά τις αποδόσεις του και παρέχοντας στο Υπουργείο Οικονομικών την ευχέρεια να πετύχει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ενώ η απόδοση του κυπριακού ομολόγου τον Απρίλιο του 2020 ήταν στο 2,25%, μετά τις αγορές ομολόγων, τον Ιούλιο του 2021 έφθασε μέχρι και στο 0,239%.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ βοήθησαν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως και της χώρας μας, σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπέδειξε, ενημερώνοντας για τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Για να τονίσει περαιτέρω πως «η νέα στρατηγική της ΕΚΤ, με τους πιο ξεκάθαρους στόχους, θα επιτρέψει τη συνέχιση της υποστήριξης των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών συνθηκών των χωρών της Ευρωζώνης».

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων