Powered by

Για ποιους λόγους παραιτούνται οι Κύπριοι εργαζόμενοι

Το τοξικό κλίμα στον χώρο εργασίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε παραίτηση τους Κύπριους εργαζόμενους, καθώς όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε από χρήστες της ιστοσελίδας ergodotisi.com, η μισθοδοσία έρχεται δεύτερη όσον αφορά τους κυριότερους παράγοντες που απασχολούν τους Κύπριους για την εργοδότησή τους. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο ετοιμάστηκε με αφορμή την πανδημία και απαντήθηκε από 134 άτομα, το τοξικό κλίμα είναι η πρώτη επιλογή, με 75%, ο χαμηλός μισθός η δεύτερη, με 59% και η απουσία ευκαιριών ανέλιξης η τρίτη, με 39%. Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν οι απαντήσεις «βαρετή και επαναλαμβανόμενη δουλειά» και «ο/η μάνατζερ μου». Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να παραθέσουν τους τρεις κυριότερους λόγους που θα τους οδηγούσαν σε παραίτηση.

Παράλληλα, ένα 26% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τη δουλειά του αυτή τη στιγμή, ένα άλλο 26% είναι «κάπως ευχαριστημένο» και ένα 24% είναι αρκετά ευχαριστημένο. Το 18% δηλώνει «λίγο» ευχαριστημένο και μόλις το 6% «πάρα πολύ».

Νέα δουλειά και επιλογή εργοδότη

Ένας καλύτερος μισθός (81%), οι ευκαιρίες ανέλιξης (62%) και το «Δεν είμαι ευχαριστημένος/η με τον εργοδότη μου» (40%) είναι οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για να ωθήσουν κάποιον να αλλάξει δουλειά.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τον νέο τους εργοδότη οι ερωτηθέντες, αυτά είναι το πακέτο απολαβών (86%), η ασφάλεια εργασίας (63%) και η εταιρική κουλτούρα (51%).

Στην κορυφή της προτίμησης των εργασιακών ωφελημάτων βρίσκεται ο 13ος μισθός (90%), τα bonus επίτευξης στόχων (81%) και η ασφάλεια υγείας (69%).    

Χαμηλές απολαβές και απουσία εργασιακών ωφελημάτων ίσον απόρριψη

Ένα χαμηλό πακέτο απολαβών (76%) και η απουσία εργασιακών ωφελημάτων (68%) είναι οι κυριότεροι λόγοι απόρριψης μιας προσφοράς για εργασία, με την απουσία ευκαιριών ανέλιξης (42%) να ακολουθεί, με μικρότερο ποσοστό.

Παράλληλα, τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια δουλειά, σύμφωνα με τις απαντήσεις, είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις (37%), ο μισθός (27%) και η σχέση με τους συναδέλφους (14%).

Πόσο επηρέασε η πανδημία  

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής, είναι ευδιάκριτες και στον εργασιακό τομέα με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε κατά πολύ (20%) ή πάρα πολύ (22%) την προθυμία του να αλλάξει δουλειά. Αντίθετα, το 28% επηρεάστηκε «λίγο» και το 30% «καθόλου».

Τέλος, μόλις το 17% προτιμά την πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεντεύξεων για σκοπούς πρόσληψης.

Δειτε Επισης

Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων