Powered by

Τρίζει τα δόντια στην Κύπρο για τα διαβατήρια η Κομισιόν

Η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα σχέδια υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού διαβατηρίου».

Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών, που προσφέρουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ).

Ενώ η Κύπρος και η Μάλτα παραμένουν υπεύθυνες για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να γίνει Κύπριος και Μαλτέζος, το Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι κανόνες για την απόκτηση της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους πρέπει να λαμβάνουν  δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ.

Η Κομισιόν κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020.

Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν.

Ως εκ τούτου, σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο.

Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον 2 μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Η αντίδραση του Υπ. Εσωτερικών

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το θέμα τυγχάνει χειρισμού από την Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντήσει εντός της δίμηνης προθεσμίας που δόθηκε. «Ως εκ τούτου», υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, «στο παρόν στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία».

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι η Δημοκρατία, πέραν του οριστικού τερματισμού του προγράμματος από 1ης Νοεμβρίου 2020, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, η οποία του παρέδωσε την τελική της έκθεση την οποία και μελετά για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες.

Σημειώνει επίσης ότι ήδη έχει καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά σε πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες, ενώ παράλληλα και άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία.

Δειτε Επισης

Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος