Powered by

Αλλάζει η Τηλλυρία-Παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης

Τον γενικό συντονισμό της όλης προσπάθειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους εμπειρογνώμονες αναλαμβάνει το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων για την ολοκλήρωση της στρατηγικής μελέτης σε δέκα μήνες, που αφορά την ετοιμασία Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη την περιοχή για σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως η μελέτη θα καλύψει τις περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, του Πάνω Πύργου Τηλλυρίας, τα Πηγαίνεια, τον Άγιο Θεόδωρο- Μανσούρα, το Μοσφίλι, τον Παχύαμμο, τον Πωμό-Παλιάμπελα και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων δέκα μηνών με την συμβολή του Γραφείου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

«Θα αγγίξουμε  τους άξονες παραγωγή-οικονομία, πλαίσιο ζωής και φύση/ περιβάλλον που αφορά όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα,  την εκπαίδευση, την υγεία, τις συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική πρόνοια, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό, την ανάδειξη  και αξιοποίηση της ιστορικότητας της περιοχής και των φυσικών πόρων, κ.α.»,  είπε.

Πρόσθεσε πως «πιστοί στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τις υλοποιούμε και τις κάνουμε πράξεις». Είπε ακόμη πως το Υπουργείο Εσωτερικών με οδηγίες του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή προχώρησε τις διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι κατακυρώθηκε η προσφορά στον συγκεκριμένο εμπειρογνώμονα, και ότι σε δέκα μήνες θα έχουμε αυτή την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό συνέχισε, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων, την Τρίτη 22 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Pyrgos Bay στις οποίες κλήθηκαν να λάβουν μέρος οι βουλευτές των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου, ο εμπειρογνώμονας Δρ. Χαράλαμπος Κουταλάκης, οι έπαρχοι Λευκωσίας και Πάφου, οι κοινοτάρχες της υπό μελέτης περιοχής καθώς  και εκπρόσωποι νεολαίας και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, στην παρουσία του ιδίου ως Συντονιστή.

Είναι, είπε, το εναρκτήριο λάκτισμα, προσθέτοντας πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με τις τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και Βουλευτές για να μπορέσουμε πλέον να εισέλθουμε σε ένα διάλογο. Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε επίσης πως ο εμπειρογνώμονας θα παραμείνει για κάποιο διάστημα στην περιοχή της Τηλλυρίας προκειμένου να επισκεφτεί όλες τις κοινότητες, ώστε να δει από τα κοντά τα προβλήματα και να τα καταγράψει.

Σύντομα, είπε, θα ξεκινήσει η επέκταση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων σε Πάφο και Λάρνακα και πάλι με συντονιστή το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Δειτε Επισης

Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη