Μέλι Apianthos: Με σφραγίδα γνησιότητας
08:00 - 14 Ιουνίου 2021
Στο άκουσμα και μόνο της είδησης για το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον πλανήτη, που παράγεται στην Κύπρο, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα, δηλαδή περί τίνος πρόκειται, αλλά και πώς και από ποιους γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του.
Γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το μέλι Apianthos και μιλήσαμε με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Nicolas Nieten, ο οποίος εξηγεί στο InBusinessNews τη διαδικασία που ακολουθείται από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την κατανάλωση και τη σημασία που δίνεται στη γνησιότητα και την υψηλή ποιότητα.
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο;
Αυτό που εννοούμε είναι ότι για πρώτη φορά στον κόσμο, παρέχεται στους καταναλωτές πλήρης διαφάνεια σχετικά με το μέλι που αγοράζουν. Αγοράζοντας το μέλι Apianthos, θα έχουν τη δυνατότητα να σαρώσουν τον σχετικό κωδικό QR της συσκευασίας με το κινητό τους τηλέφωνο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν όλη τη σχετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί για το περιεχόμενο. Θα μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος και εγγυήσεις για την απουσία χημικών και αντιβιοτικών ουσιών, τα οποία δυστυχώς ανιχνεύονται πολύ συχνά σε μέλια που πωλούνται στην αγορά.
Πώς προέκυψε η ιδέα παραγωγής του συγκεκριμένου μελιού στην Κύπρο;
Ο εμπνευστής, Χρύσανθος Χατζηγιάννης, είναι ένας γνήσιος λάτρης της φύσης και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος διαθέτει μία πραγματικά εξαίσια προοπτική να παραγάγει μέλι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Η συνάντησή του με τον διεθνούς φήμης μελισσοκόμο Dominique Micheletto, που ζει εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, και τον συνεργάτη του Vladimir Kiourdjiev, τον οδήγησε σε μία συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της επωνυμίας Apianthos και την παραγωγή του σχετικού μελιού.
Πού δραστηριοποιείστε και ποιες πρακτικές χρησιμοποιείτε, ώστε να διασφαλίζονται ποιότητα και γνησιότητα;
Η παραγωγή του μελιού γίνεται στη γεωγραφική περιοχή του Τροόδους. Το ζητούμενο, σε κάθε στάδιο της παραγωγής, είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας του προϊόντος. Ασχολούμαστε με κάθε πτυχή της παραγωγής, από την κατασκευή των μελισσιών με τη χρήση ακατέργαστου ξύλου και την παραγωγή του δικού μας κεριού, μέχρι την αναπαραγωγή των δικών μας βασιλισσών μελισσών και πάει λέγοντας. Μετακινούμε τα μελίσσια μας ανάλογα με τους ανθούς και τις εποχές, δεν ταΐζουμε ποτέ τις μέλισσες με ζάχαρη. Τέλος, διαχωρίζουμε κάθε μέρος της παραγωγής μελιού και το στέλνουμε για πλήρη ανάλυση των κριτηρίων ποιότητας που πληροί.
Εξαπατούν τους καταναλωτές
Κατά καιρούς ακούμε για απάτες στην παραγωγή μελιού και για νοθευμένα προϊόντα. Υπάρχουν όντως πολλοί επιτήδειοι στον χώρο σας και πώς ξεγελούν τον κόσμο;
Υπάρχουν διαφορετικού επιπέδου απάτες. Είναι το ψεύτικο μέλι, που αποτελείται κυρίως από σιρόπι ζάχαρης και πρόσθετες χρωστικές ουσίες, γεύσεις και λίγη γύρη, ούτως ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί από βασικές χημικές αναλύσεις. Υπάρχει επίσης το νοθευμένο, που αποτελείται από ένα μείγμα μελιού και σιροπιού, αλλά και εκείνο του οποίου η ετικέτα είναι παραπλανητική. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για μέλι το οποίο δεν πληροί τα βασικά ποιοτικά κριτήρια αλλά παρόλα αυτά πωλείται ως επιτραπέζιο μέλι. Τέλος, είναι το μέλι κατά την παραγωγή του οποίου δεν ακολουθούνται βέλτιστες πρακτικές, που σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι ενδέχεται να δίνουν ζάχαρη ή ζαχαρούχο σιρόπι στις μέλισσες, στοχεύοντας στην τεχνητή αύξηση της παραγωγής τους.
Επομένως, πώς ξεχωρίζουμε - επιχειρήσεις και καταναλωτές - το γνήσιο μέλι;
O μοναδικός αντικειμενικός τρόπος να ξεχωρίζουμε τέτοια προϊόντα είναι η πλήρης διαφάνεια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα είναι το μέλλον στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Αγοράζοντας ένα γνήσιο μέλι ή άλλο προϊόν που παράγεται με τις ίδιες πρακτικές, οι επιχειρηματίες ή εστιάτορες μπορεί να πληρώνουν περισσότερα, αλλά γνωρίζουν ακριβώς την ποιότητα του αγαθού που παρέχουν στους πελάτες τους. Το γεγονός αυτό τους βοηθά να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό τους και να αποδείξουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν θυσιάζουν την ποιότητα στον βωμό του κέρδους.
Apianthos σημαίνει…
Από πού προέκυψε η ονομασία Apianthos;
Η λέξη api στα λατινικά σημαίνει μέλισσα. Συνδυάζοντάς τη με την ελληνική λέξη άνθος, γεννήθηκε η επωνυμία Apianthos.
Πού μπορούμε να βρούμε το προϊόν;
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα www.apianthos.com.
Κατά καιρούς ακούμε για τη σημασία επιβίωσης των μελισσών. Πείτε μας περισσότερα επ’ αυτού…
Το θεαματικό ποσοστό ύψους 80% των τροφίμων που καλλιεργούνται και των άγριων φυτών εξαρτάται από τις μέλισσες κι άλλους επικονιαστές για την επικονίασή τους. Η μεγαλύτερη συνεισφορά των μελισσών είναι η επικονίαση σχεδόν των τριών τετάρτων των φυτών που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του 90% των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, κάτι που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Πώς έχουν τα πράγματα στον τόπο μας;
Δυστυχώς, εδώ τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Το ποσοστό της βιολογικής γεωργίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και αντιβιοτικών στη γεωργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι κακές πρακτικές στη μελισσοκομία είναι ευρέως διαδεδομένες. Οι μέλισσες της Κύπρου βρίσκονται υπό απειλή και λόγω της αλλαγής της χρήσης της γης, με αποτέλεσμα την απώλεια και την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων τους. Απειλή για τις μέλισσες αποτελεί επίσης η κλιματική αλλαγή. Και οι μέλισσες δεν είναι φυσικά τα μοναδικά έντομα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση... Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο καταστροφικών διαστάσεων, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι οδηγώντας το βράδυ είκοσι χρόνια πριν, ένα αυτοκίνητο ήταν καλυμμένο με αναρίθμητα είδη εντόμων, κάτι που στις μέρες μας δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Παρόλα αυτά, η Κύπρος διαθέτει απίστευτη προοπτική για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Τα μοναδικά της γεωλογικά χαρακτηριστικά, η χλωρίδα και η πανίδα την καθιστούν επίγειο παράδεισο. Έχουμε ανάγκη από αλλαγή προτύπων στη γεωργία και τις περιβαλλοντικές πρακτικές. Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών θα ωφελήσει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία, ενώ ως πρόσθετο όφελος θα δημιουργηθεί και ανθεκτικότητα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)