AνAδ - Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (σεπ)
10:04 - 11 Ιουνίου 2021
Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) λειτουργεί το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ), σκοπός του οποίου είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων στη βάση ενός Προτύπου, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ή σε συνθήκες προσομοίωσης.
Ανάπτυξη προτύπων
Η υλοποίηση του ΣΕΠ γίνεται μέσω των Έργων «Επέκταση και λειτουργία του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ)» και «Ανάπτυξη Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων», τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της ΕΕ, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Στο πλαίσιο του ΣΕΠ αναπτύχθηκαν 72 Πρότυπα Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Η ΑνΑΔ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επικαιροποίηση των 72 υφισταμένων ΠΕΠ, καθώς και για την ανάπτυξη 95 νέων ΠΕΠ, τα οποία αφορούν μεγάλο φάσμα των επαγγελμάτων στην Κύπρο, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλείστα επαγγέλματα του τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Αναβάθμιση επιχειρήσεων
Με τη συμμετοχή των υποψηφίων στο ΣΕΠ επιτυγχάνεται η αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων, διευκολύνεται η εξασφάλιση εργασίας στους ανέργους και αδρανείς και προωθείται η επαγγελματική ανέλιξη των εργοδοτουμένων. Οι επιχειρήσεις που προωθούν την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των εργοδοτουμένων τους, επιτυγχάνουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους και κατά συνέπεια την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
Πρόσθετα, το ΣΕΠ αποτελεί πλαίσιο αναφοράς για τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το περιεχόμενο και τα μαθησιακά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων κατάρτισης προσαρμόζονται ώστε να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των ΠΕΠ. Με τη λειτουργία του ΣΕΠ συνδέονται όλες οι μορφές μάθησης, η επίσημη και τυπική με την άτυπη και ανεπίσημη μάθηση. Αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει διευρυμένες δυνατότητες και ευκαιρίες κατάρτισης και ενίσχυση της δια βίου μάθησης.
Η ένταξη υποψηφίων στο ΣΕΠ γίνεται μέσω εγκεκριμένων, από την ΑνΑΔ, Κέντρων Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων (ΚΑΕΠ) και παρέχεται δωρεάν για τα άτομα που επιθυμούν να αξιολογηθούν. Η αξιολόγηση των επαγγελματικών προσόντων διεξάγεται από διμελή ομάδα Αξιολογητών Επαγγελματικών Προσόντων στη βάση του περιεχομένου του κάθε ΠΕΠ και των προκαθορισμένων μεθόδων αξιολόγησης. Τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικών Προσόντων που απονέμονται στους επιτυχόντες είναι ενταγμένα στο Κυπριακό Πλαίσιο Προσόντων (CyQF), το οποίο είναι συσχετισμένο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF).
Επένδυση στον άνθρωπο
Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικών προβλημάτων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κλειδί για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Τα πρότυπα που εντάσσονται στο ΣΕΠ, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των αναγκών των επιχειρήσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Η ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση των ατόμων στο πλαίσιο του ΣΕΠ, διασφαλίζει ότι τα άτομα που επιτυγχάνουν στην αξιολόγηση και λαμβάνουν πιστοποίηση, έχουν τις ικανότητες να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του επαγγέλματός τους.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ)
Διευθύνση: Αναβύσσου 2, 2025, Στρόβολος, Λευκωσία
Ταχυδρομικό κιβώτιο: 25431, 1392,
Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22515000
Φαξ: 22496949
E-mail: hrda@anad.org.cy
Ιστοσελίδα: www.anad.org.cy