Η νέα επενδυτική τάση και οι «πράσινες φυλές» των funds
18:00 - 04 Μαΐου 2021
Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα που έγινε στις 22 Απριλίου, με οικοδεσπότη τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, ήρθε ως επιστέγασμα του παγκόσμιου προβληματισμού για την κλιματική κρίση και φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση.
Έτσι, ακόμη και οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμβάλουν στην προσπάθεια για τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η JPMorgan Chase & Co. και η Bank of America, δύο από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες στον κόσμο για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν ενισχύσει τις δεσμεύσεις τους για έργα βιώσιμης και καθαρής ενέργειας. Η Citigroup και η Morgan Stanley έκαναν παρόμοιες ανακοινώσεις.
Στο μεταξύ, ποσά -ρεκόρ συνεχίζουν να ρέουν σε funds που έχουν σχεδιαστεί για επενδυτές ευαισθητοποιημένους με την υπόθεση του κλίματος. Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται αμοιβαία και χρηματιστηριακά κεφάλαια με βασικό άξονα την κλιματική αλλαγή σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι στα 177 δισ δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar.
Έτσι, το 2020 δημιουργήθηκαν 76 νέα τέτοια funds με επίκεντρο το κλίμα, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε περίπου 400.
Η Ευρώπη οδηγεί την κούρσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής αγοράς με 282 σχήματα σε σύγκριση με τα 42 των ΗΠΑ.
Τι συνέπειες έχουν οι τόσες πολλές επιλογές για τον μέσο επενδυτή; Το Morningstar με έδρα το Σικάγο δημοσίευσε μια έκθεση 31 σελίδων προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.
Η ερευνητική εταιρεία χώρισε την αγορά σε πέντε ομάδες: χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα, κλιματική ευαισθητοποίηση, κλιματικές λύσεις, πράσινα ομόλογα και καθαρή ενέργεια / τεχνολογία.
- Τα funds χαμηλών εκπομπών άνθρακα επενδύουν σε εταιρείες που κρίνονται ότι έχουν σχετικά καλό αποτύπωμα άνθρακα. Τα DNB Global Lavkarbon, Amundi IS Equity Europe Low Carbon και TIAA-CREF Social Choice Low Carbon Equity είναι μεταξύ των funds που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία.
- Τα funds με γνώμονα τις κλιματικές λύσεις κλίνουν προς τις εταιρείες που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτά περιλαμβάνουν το Aviva Investors Climate Transition Euro Equity, το DNCA Invest Beyond Climate και το Lyxor S&P Europe Paris-Aligned Climate ETF.
- Τα funds που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή στοχεύουν μόνο σε εταιρείες που συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Παραδείγματα είναι το Candriam SRI Equity Climate Action και το Wellington Climate Strategy.
- Τα funds πράσινων ομολόγων επενδύουν σε χρεόγραφα που βοηθούν στη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας. Η Morningstar ξεχώρισε το LO Funds Global Climate Bond και το DPAM L Bonds Climate Trends Sustainable.
- Τα funds καθαρής ενέργειας / τεχνολογίας επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, «έξυπνα» δίκτυα διανομής και σε τεχνολογίες αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας. Τα funds αυτά περιλαμβάνουν το First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index και το RobecoSAM Smart Energy.
Άλλα funds που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον για επενδυτές με περιβαλλοντικά κριτήρια είναι το Hartford Climate Opportunities, το Pimco Climate Bond και το New Alternatives στις ΗΠΑ καθώς και το Impact Environmental Leaders στην Ευρώπη, όπως δήλωσε η Elizabeth Stuart, αναλύτρια στο Morningstar με έδρα το Λονδίνο.
Αυτά τα funds έχουν βαθμολογία βιωσιμότητας και κινδύνου άνθρακα άνω του μέσου όρου, λαμβάνουν θετικές προτάσεις από αναλυτές και η Morningstar τους έχει αποδώσει τέσσερα ή πέντε αστέρια.
Οι μετοχές της κατηγορίας Α του New Alternatives Fund αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 20,3% κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και οι μετοχές κατηγορίας Α του Hartford Climate Opportunities Fund αυξήθηκαν με ρυθμό 16,9% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 17,1% του Standard & Poor’s 500 Index (συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων).
Αυτά είναι funds «επωφελή και για το κλίμα και το πορτοφόλι», δήλωσε η Stuart.
Πηγή: NewMoney.gr