Απόκτησε δεξιότητες Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ
11:28 - 31 Μαΐου 2021

Η επαγγελματική κατάρτιση συνιστά το κλειδί για την αγορά εργασίας βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν δεξιότητες ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες στις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος που θέλουν να ακολουθήσουν ή ακολουθούν, διασφαλίζοντας την ευημερία τους αποκτώντας εύκολα θέση εργασίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην κοινωνία, την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι νέοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες στον τομέα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας ή επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και ικανότητες τους, μπορούν να φοιτήσουν δωρεάν στο υψηλής ποιότητας πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης «Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική» της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, αποκτώντας πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο δίπλωμα Ανώτερης Εκπαίδευσης.
- Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική
Το πρόγραμμα «Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική» έχει σκοπό την ανάπτυξη των επαγγελματικών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών/ριών στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Ταυτόχρονα, οι σπουδαστές/σπουδάστριες γνωρίζονται με την παραγωγική και επιχειρησιακή πτυχή της βιομηχανίας και καταρτίζονται σε δεξιότητες που άπτονται των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων της βιομηχανίας.
- Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σπουδών;
Στόχοι του προγράμματος είναι οι σπουδαστές/σπουδάστριες να αποκτήσουν επαγγελματικές γνώσεις, τεχνικές δεξιότητες και την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία στον τομέα της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής. Με τη φοίτησή τους στο πρόγραμμα οι σπουδαστές/ριες είναι σε θέση να παρασκευάζουν μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και να εφαρμόζουν όλες τις σωστές μεθόδους παραγωγής, καθώς και τις λειτουργικές διαδικασίες ενός αρτοποιείου ή ζαχαροπλαστείου.
- Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;
Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος δύναται να εργοδοτηθούν άμεσα σε όλο το φάσμα των επισιτιστικών επιχειρήσεων που προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν στους πελάτες τους. Πέραν των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες σε ξενοδοχεία 4* και 5*, σε εστιατόρια, και σε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους και αναζητούν εξειδικευμένα καταρτισμένο προσωπικό.
- Γιατί κάποιος που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον κλάδο της Αρτοποιίας/Ζαχαροπλαστικής μπορούν μέσω του προγράμματος να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά τους προσόντα. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα εξοικειώνονται με τις νέες τάσεις στη βιομηχανία και με τις αυξανόμενες ανάγκες για καταρτισμένο προσωπικό μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις με ψηλότερες απολαβές.
- Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους εργαζόμενους της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;
Το πρόγραμμα είναι δομημένο με βάση τις ανάγκες της βιομηχανίας και ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στην ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα αποκτήσουν πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα. Τόσο το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και οι ειδικοί εκπαιδευτές συμβάλλουν στην μαθησιακή διαδικασία μέσα από την βιομηχανική εμπειρία αλλά και την εκπαιδευτική τους κατάρτιση και εξειδίκευση. Επιλέγοντας να αποστείλει μία επιχείρηση το προσωπικό της στα ΜΙΕΕΚ επωφελείται από την εκπαίδευση και κατάρτισή τους στις τελευταίες τάσεις του κλάδου καθώς και την εξειδίκευσή τους με στόχο την εξέλιξή τόσο των ιδίων αλλά και της εταιρείας στην οποία εργοδοτούνται.
- Ποιες γνώσεις και δεξιότητες προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;
Οι δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι είναι η παραγωγή διαφόρων ψωμιών – αρτοσκευασμάτων και γλυκών ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς αλλά και της παράδοσης. Οι γνώσεις είναι σφαιρικές γύρω από τη λειτουργία μιας επιχείρησης, (επιχειρηματικές, οικονομικές, εποπτικές) αλλά και εξειδικευμένες ως προς το αντικείμενο, υγιεινή, διαχείριση και τεχνολογία σχετική με τα τρόφιμα.
- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών ;
Το 70% του προγράμματος αποτελείται από εργαστηριακά μαθήματα ίσα κατατετμημένα σε ζαχαροπλαστική και αρτοποιία. Ενώ, στο υπόλοιπο του διδακτικού χρόνου προσφέρονται θεωρητικά μαθήματα σχετικά με τις λειτουργίες μίας επιχείρησης αρτοποιείου ή/και ζαχαροπλαστείου. Όλοι/ες οι σπουδαστές/ριες για να αποφοιτήσουν χρειάζεται να ολοκληρώσουν με επιτυχία δύο πρακτικές καταρτίσεις στη βιομηχανία. Όλα τα μαθήματα του προγράμματος είναι υποχρεωτικά και απεικονίζονται πιο κάτω:
Εξάμηνο |
Τίτλος Μαθήματος |
1 |
Υγιεινή Τροφίμων |
1 |
Τεχνολογία Υλικών |
1 |
Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών |
1 |
Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία |
1 |
Εργαστήριο Αρτοποιίας Ι |
2 |
Βασικές Αρχές Κοστολόγησης |
2 |
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων |
2 |
Σχεδιασμός Υποδομών Αρτοποιείου Ζαχαροπλαστείου |
2 |
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου |
2 |
Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής Ι |
2 |
Πρακτική Άσκηση Ι |
3 |
Επιχειρηματικότητα |
3 |
Οργάνωση και Διοίκηση Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου |
3 |
Ασφάλεια Τροφίμων |
3 |
Εξυπηρέτηση Πελατών και Εθιμοτυπία Φιλοξενίας |
3 |
Εργαστήριο Αρτοποιίας ΙΙ |
4 |
Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες |
4 |
Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ |
4 |
Διαχείριση Λειτουργιών Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου |
4 |
Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου |
4 |
Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής ΙΙ |
4 |
Πρακτική Άσκηση ΙΙ |
|
|
- Ποια τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών;
Το πρόγραμμα αποτελεί ένα πρωτοπόρο επαγγελματικό πρόγραμμα ανώτερης εκπαίδευσης και κατάρτισης πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), με εξειδίκευση στον κλάδο της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. Ο περισσότερος χρόνος διδασκαλίας περιλαμβάνει πρακτικά εργαστηριακά μαθήματα. Οι σπουδαστές/τριες συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα με συνεχή πρακτική εφαρμογή της θεωρίας, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους στο γνωστικό αντικείμενο. Η φοίτηση είναι εντελώς δωρεάν και οι σπουδαστές/ριες έχουν δικαίωμα διεκδίκησης φοιτητικής χορηγίας. Ιδιαίτερη δυναμική στο πρόγραμμα προσφέρει η συνεργασία των φοιτούντων με προσοντούχους επαγγελματίες από τη βιομηχανία οι οποίοι λειτουργούν ως ειδικοί εκπαιδευτές και προσθέτουν αξία στη μαθησιακή διαδικασία. Επιπλέον επιτυγχάνεται η διασύνδεση των σπουδαστών/ριών με επαγγελματίες του χώρου αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου μέσω των οποίων πολλές φορές προκύπτουν είτε συνεργασίες είτε προσφορά για άμεση εργοδότηση.
Τοπικός Συντονιστής Προγράμματος ΜΙΕΕΚ Λευκωσίας: Μιχάλης Διόλας
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: mdiolas@te.schools.ac.cy
Τοπικός Συντονιστής Προγράμματος ΜΙΕΕΚ Λεμεσού: Αντρέας Σάββα
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: andreasasavva@te.schools.ac.cy
Τοπικός Συντονιστής Προγράμματος ΜΙΕΕΚ Πάφου: Μιχάλης Ταλιαδώρος
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: mtaliadoros@te.schools.ac.cy
Ακαδημαϊκός Συντονιστής του προγράμματος - ΜΙΕΕΚ Λάρνακας: Μιχάλης Αναστασίου
Στοιχεία επικοινωνίας, Email: manastasiou@te.schools.ac.cy