Όταν το χοιρινό μπούτι γίνεται πιο ελκυστικό με eco label

Η ανάγκη της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων βρίσκεται σε προτεραιότητα τη σημερινή εποχή για διάφορους λόγους, που όλοι όμως πηγάζουν από μια βασική αιτία. Οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου έχουν αλλάξει, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Κάποια στοιχεία από τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, πολύ γνωστά σε όλους είναι:

 

  • Γρήγορο, εύκολο, και φθηνό φαγητό σε φαστ-φουντ, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες κλπ ή με παραγγελία από το σπίτι.
  • Προτίμηση ημιέτοιμων ή προμαγειρευμένων φαγητών όπως TV-δείπνα, έτοιμες πίτσες, έτοιμα φαγητά, προτηγανισμένες πατάτες κλπ
  • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Κατανάλωση αναψυκτικών και οινοπνευματωδών

 

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα προκύπτουν από κάποια αλυσίδα παραγωγής και εξαιτίας της ευαισθησίας του προϊόντος εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Η πανδημία Covid-19 και οι μεταλλάξεις που την περιβάλλουν, θέτουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα, εξαιρετικά σύνθετο, που είναι ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και ασφάλειας των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό η επίτευξη σωστής ισορροπίας μεταξύ της ενημέρωσης των καταναλωτών και των επιλογών – λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την καλή μεταχείριση των ζώων – και της διατήρησης ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο οποίο οι επιχειρήσεις να μπορούν να ασκήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες, είναι απαραίτητη.

Η υπεύθυνη παραγωγή τροφίμων συμβαδίζει με τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές απαιτήσεις. Η προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων σε συνδυασμό με την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού καθώς και στην αισθητή μείωση των απορριπτόμενων τροφίμων.

Το χοιρινό κρέας του αύριο
Ο σύγχρονος ευρωπαίος καταναλωτής αναζητά συνεχώς νέα προϊόντα με προτεραιότητα στην υγιεινή, την ασφάλεια και την καινοτομία. Αυτή η νέα τάση δημιουργεί την ανάγκη για την ανάπτυξη προϊόντων με διατροφικούς ισχυρισμούς και ισχυρισμούς υγείας. Παράλληλα η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε περιβαλλοντικά θέματα φέρνει στην πρώτη γραμμή το χοιρινό με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (eco label pork meat), την αειφορία (sustainability), τις εκτροφές με non GMO τροφές, χωρίς αντιβιοτικά κλπ.  Σημαντικό επίσης διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές είναι η πιστοποίηση των προϊόντων με κοινοτικά σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ η ακόμα και ΕΠΙΠ.

Για τον σημαντικό παράγοντα επιτυχίας μιας επιχείρησης που βασίζεται στο χοιρινό κρέας και τα αναγκαία κανάλια διανομής στις αγορές στόχους με στόχο να σχεδιαστούν τα κατάλληλα προϊόντα για την κάθε αγορά, το branding, η συσκευασία και το προωθητικό αφήγημα (story telling), θα μιλήσει ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στο Κτήμα Κουσιουμή, ο Νίκος Κασαλιάς.

Ο Νίκος Κασαλιάς είναι Συνταγματάρχης Υγειονομικού ε.α./ Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων, της Kasalias Food Industry Consultants. Υπηρέτησε επί τριακονταετία σε πολλές θέσεις του υγειονομικού των Ε.Δ. (Διευθύνσεις και μονάδες υγειονομικών σχηματισμών, εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων, επιθεωρήσεις σε βιομηχανίες προμηθευτών σε Ελλάδα και εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου κλπ).   

Είναι εκπαιδευτής επιθεωρητών ΕΦΕΤ και συναρμόδιων φορέων, ενώ συμμετείχε στην συγγραφή του Κώδικα Τροφίμων και ποτών, προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, Σχεδιασμός και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας με βάση διεθνή πρότυπα (ISO 22000:2018, IFS, BRC κλπ).  

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CAPturing the Future Generation». Το έργο εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στη νέα γενιά στον γεωργικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων, καθώς και του πληθυσμού στο σύνολό του, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα IMCAP (Funds for Information Measures Relating to the Common Agricultural Policy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης των νικητών του προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου, δράση που υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του Έργου CAPturing the Future Generation.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

Πληροφορίες συνεδρίου:

Οργανωτής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, Panchris Feeds (Veterinary) Ltd & Kokita

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Επιχειρήσεις»-Η παρουσίαση της Στέλλας Μιχαηλίδου
Φιλοξενήθηκε από ΕΒΕΑ και άκουσε τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Αμμοχώστου ο Παπαναστασίου
Όταν η καινοτομία συναντά την τόλμη: Ο Ιωάννης Πετρή στο Inspire 2025
Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou
H λαμπερή βραδιά απονομής των 13ων Invest Cyprus International Investment Awards(video)
Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Ολοκληρώθηκε η καταβολή μερίσματος €0,18 ανά μετοχή
Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου: Συνάντηση με Green Dot Cyprus-Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία
Πετρολίνα: Σταθερός σύμμαχος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης