Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ»: Καινοτομία στα φωτοβολταϊκα συστήματα

Ο θεσμός των βραβείων καινοτομίας της ΟΕΒ αποτελεί την ανώτατη διάκριση στην Κύπρο για τις πιο καινοτόμες πρακτικές που έλαβαν μέρος στο κυπριακό επιχειρηματικό σκηνικό. Το Βραβείο της ΟΕΒ για το 2020 στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απονεμήθηκε στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου για το καινοτόμο λογισμικό πρόβλεψης παραγωγής ενέργειας, που υποστηρίζεται από ευφυείς αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα οφέλη που αποκόμισε η ερευνητική μονάδα μέσω της συγκεκριμένης διάκρισης, αναφέρει στην κάμερα του InBusinessNews, ο Σπύρος Θεοχαρίδης,  Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας.

Η καινοτομία

Το εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας της Μονάδας «Φως» έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό λογισμικό εργαλείο που αφορά τις ωριαίες και ημερήσιες προβλέψεις παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το προηγμένο λογισμικό δίνει τη δυνατότητα για προβλέψεις βελτιωμένης ακρίβειας, σε διάφορα κλίματα μάλιστα, μειώνοντας το περιθώριο σφάλματος σε ποσοστό μικρότερο από 5%. Η καινοτομία της Ερευνητικής Ομάδας «Φως» του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται επιτυχώς ένα βήμα πριν την εμπορευματοποίησή της και αναμένεται να αξιοποιηθεί τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια, σε διάφορους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Αιτήσεις συμμετοχής για τα 15α βραβεία: www.innovationaward.oeb.org.cy 

Τελική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: 11 Ιουνίου 2021

Δειτε Επισης

Σύντομα η διασύνδεση «Ψηφιακού Πολίτη» και Gov.gr Wallet-Σε κοινή πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Κύπρος και Ελλάδα
CITEA: Σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 2024-Με επιτυχία η γενική συνέλευση του Συνδέσμου(pics)
Απλοποιημένη διαχείριση όλον των προϊόντων Mac με το CleanMyMac Business
Ποια είναι η DeepSeek που θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Kyndryl: Αναγκαιότητα η ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής
Ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας... Κυπριακά venture capital funds και εταιρείες gaming στα μεγαλύτερα deals του 2024
Συγχαίρει Δρ. Σάββα Χατζηχριστοφή για τον διορισμό του στην AI Taskforce το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εθνική Εξειδικευμένη Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη-Οι αρμοδιότητες και από ποιους αποτελείται
Kaspersky για RedNote και Lemon8: Πόσο ασφαλείς είναι οι εναλλακτικές του TikTok
Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ