Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Τι αναζητούν οι millennial homebuyers

Οι Millennials στην Κύπρο αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη της αγοράς κατοικίας καθώς παρουσιάζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αγοράσουν κάποιο ακίνητο. Ποιες είναι όμως οι ανάγκες και οι προσδοκίες τους από την αγορά Real Estate και ποια είναι τα κύρια εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν;

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνες που διεξήγαγε η LionGlobal Advisors με τίτλο «Οι Millenials στην αγορά πρώτης κατοικίας», ενώπιο του συνεδρίου «Επενδυτικές Ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων», ο Νικόλας Γαβριήλ, ∆ιευθυντής της LionGlobal Advisors, τόνισε πως το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η απόφαση για αγορά κατοικίας αποτελεί μια καλή επένδυση.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της επιθυμητής κατοικίας, το 55% Θεωρεί ως ιδανικό ακίνητο βάσει της τρέχουσας κατάστασης τους το σπίτι, το 55% αυτού του ποσοστού θα μπορούσε να αποδεχτεί ως ελάχιστο μέγεθος εσωτερικού χώρου τα 166 m², ενώ το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων εμφανίζεται ως η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των διάφορων τύπων διαμερισμάτων και συγκεκριμένα για το 28%.

Παράλληλα, το 50% θεωρεί ότι η ύπαρξη κήπου ή roof garden θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση τους για αγορά κατοικίας.

Αναφορικά με την τοποθεσία του ακινήτου που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση τους για αγορά, το 76% συγκαταλέγει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες στα τρία πιο σημαντικά κριτήρια που θα επηρέαζαν την απόφασή τους για αγορά κατοικίας.

Από την ερώτηση ποια θα ήταν η τιμή που θα σας έκανε να αγοράσετε τον τύπο ακινήτου που επιλέξατε, συμπεραίνονται τα ακόλουθα:

  • Σπίτι - €270.000
  • Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου - €124.000
  • Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων - €177.000
  • Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων - €222.000
     

Στο ερώτημα «αν βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας, ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα θέλατε να αγοράσετε», το 34% τοποθετεί ως τον κυριότερο λόγο αγοράς το γεγονός ότι η αγορά είναι πιο οικονομική επιλογή από την ενοικίαση, το 67% Θεωρεί ως καλύτερη επιλογή την αγορά κατοικίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής, το 42% Θεωρεί ως καλύτερο τρόπο εύρεσης κατοικίας την αναζήτηση μέσω διαδικτύου και μόλις το 15% θεωρεί ως καλύτερο τρόπο εύρεσης κατοικίας την αναζήτηση μέσω μεσιτικού γραφείου.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας και στο ερώτημα «ποιο είναι το μέγιστο ποσό που θα μπορούσατε να διαθέσετε ως προκαταβολή», το 77% των ατόμων που βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης ή αγοράς ακινήτου διαθέτουν από €0 έως €45.000 ως προκαταβολή, το 43% των ερωτηθέντων δεν είναι ενήμεροι για τους όρους δανεισμού που προσφέρονται από τις κυριότερες τράπεζες, το 44% δεν είναι ενήμεροι για το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων από την κυβέρνηση ενώ το 82% όσων είναι ενημερωμένοι το θεωρεί βοηθητικό και το 59% όσων επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, θεωρούν ως κύριο οικονομικό εμπόδιο την υψηλή τιμή των ακινήτων.

Επενδυτικές επιλογές
Αναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο ο κ. Γραβριήλ αναφέρθηκε σε τέσσερις μορφές επενδύσεων.

Buy to Let (Long Term) η οποία αποτελεί και την δημοφιλέστερη μορφή επένδυσης σε ακίνητα, με χαμηλό κίνδυνο. Η επένδυση γίνεται για τις αποδόσεις – ενοίκια ή για την αύξηση της αξίας του ακινήτου μακροπρόθεσμα που θα αποφέρει κέρδος κατά την πώληση του σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπάρχουν ευκαιρίες επένδυσης σε οικιστικά ακίνητα με τις αποδόσεις τους να κυμαίνεται μεταξύ 4-6% και σε εμπορικά ακίνητα με τις αποδόσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 6-7%. Οι αποδόσεις των ακινήτων θα εξαρτηθούν από την τοποθεσία των ακινήτων με ιδανικές τοποθεσίες να θεωρούνται οι περιοχές όπου η παροχή είναι χαμηλή και η ζήτηση είναι αυξημένη.

Short Term Rentals και συγκεκριμένα το φαινόμενο του Airbnb. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ πριν από την πανδημία ο αριθμός των ακινήτων τύπου Airbnb τριπλασιάστηκαν, με περισσότερα από 12.000 ακίνητα στην Κύπρο να προσφέρονται στις διάφορες πλατφόρμες. Χαρακτήρισε την επένδυση ως μέτριου κινδύνου με τις αποδόσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 8-10%. Ωστόσο, δεν είναι εγγυημένη η απόδοση καθώς υπάρχει το πρόβλημα της εποχικότητας.

Flipping Real Estate που απευθύνεται σε επαγγελματίες επενδυτές, ενώ θεωρείται επένδυση υψηλή ρίσκου. Οι επενδυτές αγοράζουν τα ακίνητα σε χαμηλές τιμές σε αναπτυσσόμενες περιοχές ή τα ανακαινίσουν και τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 20-30%, ενώ απαιτείται ταχύτητα ως προς την διάθεση του ακινήτου στην αγορά.

Real Estate Funds – επενδυτικά ταμεία ακινήτων τα οποία αποτελούν την ασφαλέστερη μορφή επένδυσης και χαμηλού ρίσκου λόγω της διασποράς της επένδυσης σε διαφορετικά ακίνητα, με την απόδοση να κυμαίνεται στα 4-8%.

Δειτε Επισης

Στο τελικό στάδιο η διαμόρφωση νέας ολοκληρωμένης στεγαστικής στρατηγικής με έμφαση στην προσιτή στέγη
Αλλάζει το ΦΠΑ 1η Νοεμβρίου!
Ετήσια αύξηση 3,2% στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών
Ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές στη Λεμεσό από την Gordian
Έπεσαν υπογραφές για εγκατάσταση παιχνιδιών στον παιδότοπο του Προμαχώνα Καράφα
Πράσινο φως για νέο τουριστικό έργο αξίας €9,5 εκατ. στο Παραλίμνι
Τα έργα που αλλάζουν τη Λευκωσία και πώς γίνεται επιχειρηματικό κέντρο η εντός των τειχών πόλη
Altamira Real Estate: Δώδεκα νέα οικιστικά οικόπεδα προς άμεση αξιοποίηση στους Ελαιόκηπους
Neapolis Smart Eco City: Η ανάπτυξη μιας πραγματικής πόλης σε τεράστια έκταση
Άκυρος ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας-Επαναξιολογούνται άλλα έργα