Powered by

Κ. Πετρίδης: Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη

Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο είναι και αυτή τη φορά, έστω και ελαφρώς, καλύτερη από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος σύμφωνα με την Eurostat, φτάνει το -1,8%, σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής εκτίμησης της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους για το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπολογίζεται στο -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. 

«Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (4ο τρίμηνο του 2020), παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,0% σε σύγκριση με συρρίκνωση 0.6% σε επίπεδο ευρωζώνης. Η πιο πάνω αύξηση είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην ευρωζώνη, ενώ οι πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το πιο πάνω «καταδεικνύει ότι η δυναμικότητα της κυπριακής οικονομίας, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, προδιαγράφουν πολύ θετικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα του έτους».

Ανέβηκαν οι εκτιμήσεις

Ο περιορισμός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο -1,6% είναι κατά πολύ βελτιωμένος από την αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία για το 2021 «θα επιταχυνθεί από την αρχική εκτίμηση ύψους 3,7% σε ρυθμό μεταξύ 4,5%-5,0%».

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι με την δυναμική της κυπριακής οικονομίας, την επαναλειτουργία της αγοράς, την ταχεία πρόοδο του προγράμματος των εμβολιασμών και την σωστή οικονομική διαχείριση, θα πετύχουμε και αυτό τον στόχο, ανέφερε ο κ. Πετρίδης.   

«Όπως καταφέραμε το 2020 - το πιο δύσκολο έτος της πανδημίας - να περιορίσουμε την μείωση του ΑΕΠ μόνο στο 5,1%, μια αισθητά καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της ύφεσης στην Ε.Ε. και ασυγκρίτως καλύτερο από τις άλλες χώρες με μεγάλο τουριστικό τομέα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση της τάξης του 7,7%. Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη, περνά στην ανάπτυξη, με στυλοβάτες την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Ανησυχίες Περσιάνη-Γεωργιάδη για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο… Ζητούμενο η αύξηση της παραγωγικότητας
Ενέκρινε την καταβολή επιδόματος ενοικίου και σε επανεγκατασταθέντες φοιτητές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν είναι απλώς ευημερία των αριθμών οι αναβαθμίσεις-Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική
Κεραυνός για αναβάθμιση από DBRS-Επιβεβαιώνεται η ορθολογική οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση
Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από DBRS σε «Α»-Διατηρεί σε θετική την προοπτική
Οι κενές θέσεις εργασίας που καταγράφονται σε κάθε κλάδο-Σχεδόν 1.000 θέσεις αύξηση σε έναν χρόνο
Μιχάλης Αντωνίου: Το κύριο αίτημα της ΟΕΒ στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης-Υπόμνημα με 25 σημεία
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχίες για όλους μας οι πράσινες φορολογίες-Ισοζυγισμένη η φορολογική μεταρρύθμιση
Με εβδομαδιαία άνοδο 4,5% έκλεισε το ΧΑΚ
Με τον υψηλότερο δείκτη λειψυδρίας στην E.E. η Κύπρος το 2022-Στο 71% και πόλυ πιο πάνω από το όριο