Φοιτητής του ΤΕΠΑΚ στους καλύτερους ηθικούς hackers της Κύπρου

Φοιτητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ηθικούς hackers της Κύπρου.

Πρόκειται για τον 4-ετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ (*), Βασίλη Χαράλαμπους, ο οποίος εξασφάλισε την 5η θέση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας που διοργάνωσε πρόσφατα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (CCS), σε συνεργασία με τη CYberMouflons Hacking Community.

Σύμφωνα με τους διοργνατωτές, στόχος του διαγωνισμού ήταν η εξεύρεση των νεαρών ταλέντων της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και σ΄αυτόν συμμετείχαν 220 ηθικοί hackers, ηλικίας 14 ετών και άνω και συγκεκριμένα μαθητές και μαθήτριες, στρατιώτες, φοιτητές και φοιτήτριες, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου. Ο διαγωνισμός είχε τη μορφή CTF (Capture the Flag) και περιλάμβανε 41 διαφορετικού τύπου προκλήσεις σε θέματα web, reverse engineering, forensics, pwn, steganography, cryptography κ.α. που ετοιμάστηκαν από ομάδα εθελοντών μεντόρων. Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μιλώντας στο κοινοτικό ραδιόφωνο του ΤΕΠΑΚ (CUT Radio 95.2 fm) και στην εκπομπή «ΤΕΠΑΚ Εν Δράσει», ο Βασίλης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή για την 5η θέση, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο δεν ήταν αυτοσκοπός η βαθμολογία. «Σίγουρα η εξασφάλιση μιας καλής θέσης σε έναν διαγωνισμό, σου προσφέρει μια ηθική ικανοποίηση και είναι κάτι που φυσιολογικά θα χαροποιήσει τον καθένα. Το σημαντικό για μένα είναι ότι ένας διαγωνισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου, να δεις ποιες είναι οι αδυναμίες σου και να δουλέψεις για να τις βελτιώσεις και να γίνεις ακόμα καλύτερος».

Ο Βασίλης εκφράζει επίσης την άποψη ότι το hacking είναι μια παρεξηγημένη έννοια, η οποία έχει λανθασμένα συνδεθεί, από τον περισσότερο κόσμο, μόνο με την παρανομία και την εγκληματικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει μόνο το κακόβουλο hacking που στόχο έχει να προξενήσει κάποια βλάβη σε πληροφοριακά συστήματα εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών ή να υποκλέψει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε, αλλά υπάρχει και το καλό ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, ηθικό hacking, το οποίο συμβάλει στην κυβερνοασφάλεια.

Αν και ο ίδιος αντιλαμβάνεται, όπως λέει, τον λόγο που υπάρχει η ανάγκη να προσδιορίζεται κάποιος ως ηθικός hacker, λόγω ακριβώς της κακής φήμης που απέκτησε το hacking εξαιτίας της παράνομης και εγκληματικής συμπεριφοράς και δράσης κάποιων hackers, εντούτοις εκφράζει τη διαφωνία του με τον όρο «ηθικός hacker». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ηθικά ή ανήθικα επαγγέλματα. Υπάρχουν ηθικοί και ανήθικοι επαγγελματίες. Δεν θα ακούσεις, για παράδειγμα κάποιον δικηγόρο ή γιατρό να λέει ότι ‘εγώ είμαι ένας ηθικός δικηγόρος ή γιατρός’. Άρα γιατί θα πρέπει ένας hacker να αισθάνεται την ανάγκη να συστήνεται ως ηθικός hacker; Το κατά πόσον κάποιος εξασκεί το επάγγελμα του με έναν ηθικό και δεοντολογικό τρόπο αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει ο καθένας με βάση το αποτέλεσμα της δουλειάς του».

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στο διαδίκτυο, προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουν αφορμή, με τη ψηφιακή συμπεριφορά τους, σε κακόβουλους hackers να παραβιάζουν την ασφάλειά τους και να υποκλέπτουν τα προσωπικά τους δεδομένα. «Δεν πρέπει ποτέ να θεωρήσει κάποιος ότι είναι ασφαλής στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όσα μέτρα προφύλαξης και να πάρει κάποιος ποτέ δεν θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος ότι δεν θα πέσει θύμα μιας κακόβουλης δραστηριότητας ενός hacker».

Ανέφερε, επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κακόβουλοι hackers έχουν θέσει στο στόχαστρο τους τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε πλέον καθημερινά, είτε για εργασία και εκπαίδευση είτε για ψυχαγωγία, ως επίσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτίωσης (ΜΚΔ), τα οποία επίσης τυγχάνουν ευρείας χρήσης στις μέρες μας.

Σύμφωνα με τον φοιτητή του ΤΕΠΑΚ, ορισμένα από τα συχνά λάθη που κάνουν πολλοί χρήστες του διαδικτύου είναι να κατεβάζουν, εν αγνοία τους, κακόβουλα λογισμικά και διάφορους ιούς στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό για διάφορους λογαριασμούς τους ή και να χρησιμοποιούν ένα ανοικτό δίκτυο για να στέλνουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να κάνουν συναλλαγές με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Βασίλης ανέφερε, επίσης, ότι οι γνώσεις του στο hacking του άνοιξαν και μια επαγγελματική πόρτα με αποτέλεσμα να εργάζεται σήμερα, παράλληλα με τις σπουδές του, σε έναν από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στον κόσμο, ως junior penetration tester που σκοπό έχει να ελέγχει τα επίπεδα ασφάλειας των συστημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με το hacking φτάνει να αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει και να έχει περιέργεια, θέληση και όρεξη για διάβασμα για όλα όσα αφορούν το hacking, κάτι που προϋποθέτει πολύ χρόνο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δέκα από τα είκοσι συνολικά άτομα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, ανάμεσά τους και ο Βασίλης, θα συμμετάσχουν στην κυπριακή ομάδα που θα διαγωνιστεί με άλλες 27 χώρες στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας που θα διεξαχθεί τέλη Σεπτεμβρίου στην Πράγα.

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος