ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι εκποιήσεις πλέον είναι αχρείαστες
09:05 - 12 Μαΐου 2021

Οι εκποιήσεις πλέον είναι αχρείαστες αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, σε ανακοίνωση του, όπου συμφωνεί με τις δηλώσεις του Χρηματοοικονομκού Επιτρόπου.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε τα όσα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κ. Παύλος Ιωάννου δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, επ’ ευκαιρία, της ψήφισης του Νόμου για αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίων των Δανειοληπτών.
Πράγματι, οι Τράπεζες και οι Δανειολήπτες πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο της αναστολής, προσπαθώντας να επιλύσουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) με σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο οποίος εμπεριέχεται στη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Επανατονίζουμε ότι οι εκποιήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα της μείωσης των ΜΕΔ, αλλά αντίθετα δημιουργούν σωρεία αλυσιδωτών προβλημάτων.
Εκείνο που πρέπει οι Τράπεζες να κάνουν είναι να αφαιρέσουν τις παράνομες χρεώσεις , κάνοντας αναδομημένους λογαριασμούς όπου θα φαίνεται το νόμιμα οφειλόμενο ποσό. Με τον τρόπο αυτό, αρκετά δάνεια μετατρέπονται σε εξυπηρετούμενα, αρκετά άλλα μπορούν εύκολα να αναδιαρθρωθούν, με αποτέλεσμα οι εκποιήσεις πλέον να είναι αχρείαστες.
Το όφελος για την Κυπριακή Οικονομία θα είναι τεράστιο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.