Έξυπνα συστήματα στον τομέα της υγείας

Ο όμιλος Ματέρια δραστηριοποιείται στην παροχή μιας ολιστικής σειράς υπηρεσιών φροντίδας, υποστήριξης, νοσηλείας και αποκατάστασης σε άτομα τρίτης ηλικίας, σε ΑμεΑ καθώς και στις οικογένειές τους. Με βάση το πολύεπιστημονικό μοντέλο, προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

«Το έξυπνο κουτί χαπιών ειδοποιεί φωνητικά τον κύριο Γιάννη ότι ήρθε η ώρα να πάρει τα χάπια του. Αν δεν μπορέσει να τα πάρει, τότε ειδοποιείται η κόρη του, Ελένη, στο κινητό της. Σε άλλο σπίτι, ο έξυπνος βοηθός James, ένα ρομπότ, βοηθάει την κυρία Γεωργία να κάνει ασκήσεις μνήμης και συγκέντρωσης, ενώ την υπενθυμίζει για το ιατρικό ραντεβού που έχει σήμερα».

Τα πιο πάνω παραδείγματα, αποτελούν μερικά από τα πολλά μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και χρησιμοποιεί ο όμιλος Ματέρια. Όπως ανέφερε η Μαρίνα Πολυκάρπου, γεροντολόγος και Διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου «Η πανδημία έδειξε ότι τα ΑμεΑ και οι ηλικιωμένοι που ζουν στην κοινότητα και σε οργανωμένες μονάδες είναι πολύ ευάλωτοι σε συνθήκες απομόνωσης και μαστίζονται από μοναξιά, αλλά και πρακτικές δυσκολίες που επηρεάζουν την υγεία και την ευτυχία τους. Έτσι, οι προσπάθειές του ομίλου στρέφονται σε καινοτόμες λύσεις που απαλύνουν αυτά τα προβλήματα, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία». 

Έξυπνη φροντίδα
Στον τομέα της παροχής φροντίδας βασίζεται πρωτίστως στον ανθρώπινο παράγοντα. Παρόλα αυτά, με την βοήθεια της τεχνολογίας και των έξυπνων συστημάτων, οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες. Έτσι, η ομάδα του ομίλου Ματέρια, περιλαμβάνει τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης και επενδύει από το 2015 σε έργα ψηφιακής ανάπτυξης, επιδοτημένα από την ΕΕ ή την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και σε έργα που πραγματοποιούνται με ίδια κονδύλια. Τα περισσότερα έργα μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης.

Εξατομικευμένες λύσεις
Κατά την ανάπτυξη των τεχνολογικών λύσεων, ο όμιλος εμπλέκει πάντα τους τελικούς χρήστες για να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν θα εξυπηρετεί τις πραγματικές τους ανάγκες. Ένας από τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε μέχρι στιγμής, είναι η ανάπτυξη λογισμικών για αρχειοθέτηση, διαχείριση και επικοινωνία πληροφοριών που αφορούν τους πελάτες. Επιπρόσθετα, συμμετείχε σε έργα ανάπτυξης για έξυπνες τεχνολογίες, όπως συσκευές εντοπισμού θέσης σε περίπτωση ασθενή με άνοια που μπορεί να χαθεί, συσκευές εκτίμησης δεδομένων υγείας, υπηρεσίες έξυπνου σπιτιού και πλατφόρμα ασφαλούς περιδιάβασης στην πόλη.

Έργα και επενδύσεις
Η δράση του ομίλου Ματέρια στα ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνολογικής ανάπτυξης ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε έργα όπως AAL, Horizon και Εrasmus+. Επίσης, αξιοποίησε κονδύλια από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας για ψηφιακή αναβάθμιση. Οι επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν περίπου €400.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό προέκυψαν προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται εντός των μονάδων και στην κατ’ οίκον φροντίδα, αλλά και κάποια που ακόμη είναι υπό εξέλιξη.

 

Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ