Δρ. Κασσιανίδης: Ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο πριν το 2023
06:50 - 20 Απριλίου 2021
Οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση του τερματικού φυσικού αερίου και εν τέλει την εισαγωγή στην κυπριακή αγορά -κάτι το οποίο αποτελεί εθνικός στόχος- προχωρούν αταλάντευτα, δηλώνει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Δρ. Συμεών Κασσιανίδης.
Όπως σημειώνει ο Δρ. Κασσιανίδης, βασικός στόχος, είναι η Κύπρος να μπορεί να χρησιμοποιήσει αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λίγο πριν το τέλος του 2022.
«Στόχος μας», υπογραμμίζει, «είναι λίγο πριν το τέλος του 2022, η Κύπρος να μπορεί να χρησιμοποιήσει αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σ’ επόμενο στάδιο με την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου να προμηθεύει βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, καύσιμο κίνησης κλπ».
Διαβάστε ακόμα:
Δύο νέα σχέδια χορηγιών για θερμομόνωση, φωτοβολταϊκά και θερμοσίφωνες
Κομισιόν: Αναθεωρημένες οδηγίες για κρατικές ενισχύσεις
Αυτές είναι οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών της Κύπρου
Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ, είναι ν’ αλλάξει πλέον η ενεργειακή μας ταυτότητα και από τα υγρά καύσιμα που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά, να περάσουμε στο φιλικότερο προς το περιβάλλον φυσικό αέριο.
Πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της ΔΕΦΑ για την υλοποίηση του έργου εισαγωγής φυσικού αερίου στην κυπριακή αγορά;
Έχει πολύ μεγάλη αξία, τόσο για την ΔΕΦΑ όσο και για την ΕΤΥΦΑ ότι προχωράμε αταλάντευτα στον σημαντικό εθνικό στόχο, αυτόν της υποδοχής του φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν εξασφαλισθεί όλα τα απαραίτητα βήματα όπως ενδεικτικά - υπενθυμίζω ότι πριν λίγες εβδομάδες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ενέκρινε την απαραίτητη άδεια κατασκευής, ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου - και είναι εν εξελίξει προκαταρκτικές εργασίες και η γεωφυσική μελέτη στο θαλάσσιο μέρος του έργου. Άλλωστε την προσήλωσή τους στην τήρηση της υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων επιβεβαίωσε και η διεθνής κοινοπραξία, που έχει αναλάβει την κατασκευή των υποδομών.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου;
Οι εργασίες ανέγερσης του τερματικού βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και επικεντρώνονται στον τελικό σχεδιασμό και στις μελέτες που απαιτούνται για την αδειοδότηση και τον καθορισμό των παραμέτρων σχεδίασης, όπως γεωτεχνικές, γεωφυσικές, υδρολογικές και τοπογραφικές μελέτες. Οι εγκαταστάσεις, όπως γνωρίζετε θα περιλαμβάνουν την ειδικά σχεδιασμένη προβλήτα, για να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια και αδιάλειπτη λειτουργία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες του FSRU και του ανεφοδιασμού του. Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει και οι σχεδιασμοί και προκαταρκτικές μελέτες και εργασίες για τη μετατροπή του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου «ETYFA PROMETHEAS», ώστε να μετατραπεί σε υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του LNG.
Η διάθεση στην αγορά
Πώς θα γίνει η διάθεση του φυσικού αερίου στην κυπριακή αγορά;
Ήδη υπάρχει η αναγκαία χερσαία έκταση στις ακτές του Βασιλικού, ενώ μετά την κατασκευή της προβλήτας για την υποδοχή του «ETYFA PROMETHEAS» θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού. Στόχος μας είναι λίγο πριν το τέλος του 2022, η Κύπρος να μπορεί να χρησιμοποιήσει αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σ’ επόμενο στάδιο με την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου να προμηθεύει βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, καύσιμο κίνησης κ.λπ. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ν’ αλλάξει πλέον η ενεργειακή μας ταυτότητα και από τα υγρά καύσιμα που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά να περάσουμε στο φιλικότερο προς το περιβάλλον φυσικό αέριο.
Αναφορικά με το διαγωνισμό για συμβούλους, υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής; Πότε μπορούμε να αναμένουμε σχετικές ανακοινώσεις;
Ο διαγωνισμός είναι ακόμα σ’ εξέλιξη, καταληκτική ημερομηνία είναι η 23η Απριλίου, ωστόσο καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Μένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Το πλήθος των προτάσεων θα μας καθορίσει και το χρόνο των σχετικών ανακοινώσεων. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι σε μερικές εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επίδραση της πανδημίας
Πώς έχουν διαφοροποιηθεί οι σχεδιασμοί από τις εξελίξεις λόγω της πανδημίας;
Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει ανατρέψει τα δεδομένα όλων μας. Η υγειονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τα σχέδια της ΔΕΦΑ. Συνεργάτες μας από το εξωτερικό δεν μπορούν να έρθουν ή τίθενται αναγκαστικά κάποιες μέρες σε καραντίνα καθώς και το αντίστροφο για το δικό μας προσωπικό. Επιπλέον, κάποιοι από το ανθρώπινο μας δυναμικό μπαίνουν σε περιορισμό λόγω κρουσμάτων ή επαφών με κρούσματα. Παρά ταύτα συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με κοινωνική υπευθυνότητα και σεβασμό στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο να υλοποιούμε τα χρονοδιαγράμματα βάσει του αρχικού μας σχεδιασμού.
Ο ρόλος του EMGF
Ποιος ο ρόλος του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) και η σημασία του;
Σε ό,τι αφορά το EMGF, γνωρίζετε ότι η ΔΕΦΑ συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee - GIAC) του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), μια επιτροπή ιδιαίτερης σημασίας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί του διακρατικού οργανισμού με τις μεγάλες ενεργειακές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται τον τομέα του φυσικού αερίου και ενδιαφέρονται για τις σχετικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΔΕΦΑ μέσω της συμμετοχής της στην επιτροπή θέτει τις βάσεις για μια σπουδαία συνεργασία των συμμετεχόντων στο EMGF χωρών (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή) στον τομέα της ενέργειας και για σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωση μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον τομέα του φυσικού αερίου και για τη ΔΕΦΑ το 2021;
Η Κύπρος έχει απόλυτη ανάγκη το φυσικό αέριο και επιδιώκει την εξασφάλισή του σε πρώτο στάδιο για ηλεκτροπαραγωγή εδώ και δύο δεκαετίες. Μετά από μια πολυκύμαντη πορεία, η εισαγωγή του φυσικού αερίου είναι πλέον πραγματικότητα και ο ρόλος και οι ευθύνες της ΔΕΦΑ απέναντι στην ενεργειακή επάρκεια του νησιού είναι καίριας σημασίας. Είναι προφανές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια θα βασιστεί σε δύο άξονες, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Η επίτευξη του πρώτου άξονα είναι στην απόλυτη σχεδόν, θα τολμούσα να πω, ευθύνη της ΔΕΦΑ και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και την ομαλή μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες και μέλλον.