Στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως έντεκα μέλη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για την αναγνώριση και απήχηση του ερευνητικού έργου παγκοσμίως χρησιμοποιείται ευρέως το εργαλείο των ετεροαναφορών τις οποίες προσελκύουν τα άρθρα δημοσιευμένης έρευνας, καθώς και οι συνδεδεμένοι με αυτό το εργαλείο διάφοροι δείκτες, όπως ο δείκτης Hirsch (H-index). Τα εργαλεία αυτά είναι μεν ενδεικτικά, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται και ερμηνεύονται καταχρηστικά και με λάθος τρόπο. Πρόσφατες μελέτες1,2 ομάδας του Πανεπιστημίου Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη (John P.A. Ioannides), πέτυχε να εξορθολογίσει και κανονικοποιήσει τη μετρική των ετεροαναφορών, εισάγοντας ένα σύνθετο δείκτη αναφορών που ενσωματώνει τον ολικό αριθμό αναφορών, τον δείκτη Hirsch, ένα δείκτη ρύθμισης του αριθμού των συν-συγγραφέων σε μια δημοσίευση, τον αριθμό αναφορών σε δημοσιεύσεις σαν πρώτος ή μόνος συγγραφέας, και τον αριθμό των αναφορών σαν μόνος, πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας.

Με βάση τις μελέτες αυτές, η ομάδα Ιωαννίδη δημιούργησε βάσεις δεδομένων2 (Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators 2020) στις οποίες περιλαμβάνονται οι 100.000 κορυφαίοι ερευνητές στον κόσμο από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων ερευνητών εκάστου επιστημονικού πεδίου, καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας τους. Για το σκοπό εφαρμογής της μεθόδου, χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων SCOPUS.

Στον κατάλογο των 100.000 κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως περιλαμβάνονται τα εξής τέσσερα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΠΑΚ (σε φθίνουσα σειρά κατάταξης): Καθηγητής Καλογήρου Σωτήρης, Καθηγητής Κελίρης Παντελής, Καθηγητής Παναγίδης Φώτης και Καθηγητής Γκέκας Βασίλειος (πρώην μέλος ΔΕΠ). Στον κατάλογο με το 2% των κορυφαίων ερευνητών στο επί μέρους επιστημονικό τους πεδίο περιλαμβάνονται οι ανωτέρω και επιπλέον τα εξής επτά μέλη ΔΕΠ (σε φθίνουσα σειρά κατάταξης): Καθηγητής Κυριακίδης Φαίδων, Καθηγητής Λανίτης Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής Τζωρτζάκης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ζαχαριάδης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής Χατζής Σωτήριος, Καθηγητής Χατζημιτσής Διόφαντος, και Επίκουρος Καθηγητής Αγαπίου Άθως.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει θερμά τα έντεκα μέλη ΔΕΠ για τη σημαντική αυτή διάκριση, η οποία αντικατοπτρίζει γενικότερα το εξαίρετο ερευνητικό έργο που επιτελείται στο πανεπιστήμιο, καθώς και την υψηλή θέση κατάταξης του ΤΕΠΑΚ στις παγκόσμιες λίστες κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (θέση 301-350 στη λίστα Times Ηigher Εducation World University Rankings τα τελευταία 3 έτη και πρώτο ανάμεσα στα πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα).

Δειτε Επισης

Αβραάμ Πεκρής: Η εικόνα του ασφαλιστικού τομέα και το στίγμα πορείας της Eurolife
Ο Βασίλης Μαληκκίδης νέο μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Cyta Business: Τα εργαλεία που διαθέτει για τη θωράκιση των εταιρειών (videos)
H Harris Kyriakides στηρίζει το OPAP Cyprus 3x3 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά
H Nicosia For Art, θυγατρική εταιρεία του Δήμου Λευκωσίας, στελεχώνεται
Στιγμιότυπα από τη λαμπερή βραδιά των 15ων IN Business Awards (videos)
Οι δηλώσεις των χορηγών στα 15α IN Business Awards (video)
Συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων για τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής
Δρ Χρ. Χατζηκυπριανού: Τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να παρουσιάζει τα IN Business Awards (vid)
Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον Πρωτογενή Τομέα: Λήξη προθεσμίας στις 14 Ιουλίου