powered by

Ψηφιακή κυριαρχία και στη Δικαιοσύνη

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άρθρο19 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να προβλέπουν τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που είναι αναγκαία για να διασφαλίζεται η πραγματική δικαστική προστασία στους τομείς που διέπονται από το δίκαιο της Ένωσης και καθιστά τα εθνικά δικαστήρια συνυπεύθυνα για την εξασφάλιση του δικαστικού ελέγχου εντός της έννομης τάξης της ΕΕ.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο στα συμπεράσματα του υπογραμμίζει πως το δικαίωμα πραγματικής δικαστικής προστασίας πρέπει να κατοχυρωθεί πλήρως στις συνθήκες που διαμορφώνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με την κρίση της νόσου COVID-19 να έχει επιβεβαιώσει την ανάγκη επένδυσης στα ψηφιακά εργαλεία και της χρήσης τους τόσο στις δικαστικές διαδικασίες εντός των κρατών μελών όσο και στις διασυνοριακές διαδικασίες.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται επιπλέον ότι είναι απαραίτητη η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα της δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν οι δικαστές, οι εισαγγελείς, το δικαστικό προσωπικό και όσοι ασκούν επαγγέλματα συναφή με τη δικαιοσύνη να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία αποτελεσματικά και με τον δέοντα σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών όσων επιζητούν δικαιοσύνη.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δικαιοσύνης βρίσκεται ήδη σε φάση έρευνας και ανάπτυξης και αναγνωρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης.

Αλλάζει η απονομή δικαιοσύνης

Η κρίση του COVID-19 προκάλεσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος: διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις προσωπικές ακροάσεις και στη διασυνοριακή επίδοση δικαστικών πράξεων, όπως και προσωρινή αδυναμία λήψης προσωπικής νομικής συνδρομής και λήξη προθεσμιών λόγω καθυστερήσεων.

Οι επιπτώσεις τις πανδημίας στο δικηγορικό επάγγελμα και στα δικηγορικά γραφεία θα αναλύσει ενώπιον του 3rd Cyprus Legal Conference, ο Jonathan Goldsmith, σύμβουλος για θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών υπηρεσιών και εργάζεται ως ειδικός σε πολυάριθμα χρηματοδοτούμενα έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης τόσο στην ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άγγλος δικηγόρος ο οποίος αρθρογραφεί σε νομικά ζητήματα για την Law Society Gazette, ενώ είναι μέλος του Συμβουλίου της Law Society.

Από το 2001 έως το 2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 1.000.000 Ευρωπαίους δικηγόρους μέσω των δικηγορικών συλλόγων που αποτελούν μέλη του.

Παράλληλα, το «3rd Cyprus Legal Conference» θα φιλοξενήσει και άλλου διακεκριμένους ομιλητές από εταιρείες του εξωτερικού και από την Κύπρο, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του management των δικηγορικών γραφείων. Οι ομιλητές θα παραθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το θέμα του talent management και των ζητημάτων διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού στα δικηγορικά γραφεία υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα.

Το Συνέδριο στοχεύει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συζήτησης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσδιορίσουν ποιες στρατηγικές προέλκυσης και διατήρησης ταλέντων ταιριάζουν καλύτερα σε αυτές ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Το «3rd Cyprus Legal Conference», το οποίο διοργανώνει διαδικτυακά η IMH, θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη 12 Μαΐου 2021. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική, και η συμμετοχή στο Συνέδριο αντιστοιχεί σε 3 μονάδες συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

 

Το Συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στελεχών από: Δικηγορικά γραφεία, νομικούς συμβούλους, δικηγορικούς συμβούλους, καθώς και κυβερνητικούς φορείς, διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς φορείς.

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ εδώ.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

 

Οργανωτής: IMH

Ακαδημαϊκός Συνεργάτης: Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης