Την έξοδο από το τούνελ της κρίσης βλέπει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ
19:30 - 13 Απριλίου 2021
Παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πίεση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στην εκτέλεση προϋπολογισμού για τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να βλέπει την άκρη στο τούνελ της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Η κίνηση με τα self test για την COVID-19, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα, θα αλλάξουν σύντομα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό που αλλάζει και τα οικονομικά δεδομένα, είναι το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς που θα επιτρέψει σταδιακά την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη σταδιακή μείωση των μέτρων στήριξης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνεχείς, επίσημες και ανεπίσημες, αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στα 11,6 δισ. τον Φεβρουάριο και πάνω από τα 14 δισ., όπως εκτίμησε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, φαίνεται ότι δεν θα έχουν συνέχεια. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός θα κλείσει πάνω από τα 14 δισ. ευρώ, "αλλά όχι πολύ παραπάνω" όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πλέον υπάρχουν λίγες πιθανότητες για νέα πισωγυρίσματα, όσο βελτιώνεται το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Συνεπώς, επόμενο βήμα θα είναι το ολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιοριστικά μέτρα και στη συνέχεια το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα μαζί με τον Τουρισμό, οπότε και η εικόνα αναμένεται να αλλάξει εντελώς. Τα μέτρα θα περιοριστούν σε λίγους κλάδους της οικονομίας που θα παραμένουν για λίγο ακόμη κλειστοί (π.χ. πολιτισμός, αθλητισμός) οι οποίοι φυσικά και θα συνεχίζουν να στηρίζονται αλλά με μέτρα όλο και πιο στοχευμένα.
Αυτό σημαίνει ότι μέτρα στήριξης όπως πχ τα μηδενικά ενοίκια, θα πάψουν να ισχύουν για τους κλάδους (πχ το λιανεμπόριο) που έχουν αποκαταστήσει τη λειτουργία τους έστω αν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν κάποιους περιορισμούς. Με το ίδιο σκεπτικό, θεωρείται πλέον μάλλον απίθανο να υπάρξει και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά την αποπληρωμή και του 7ου κύκλου στο τέλος Απριλίου.
Τα μέτρα της επόμενης μέρας
Με την απόσυρση των μέτρων στήριξης περί τα τέλη Μαΐου θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα μέτρα της επόμενης μέρας. Το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, θα συγκεντρώνει αιτήσεις μέχρι και τις 9 Μαΐου για να επιδοτήσει τοκοχρεωλυτικές δόσεις εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών. Η περίοδος αυτή για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα λήξει στο τέλος του χρόνου (η επιδότηση θα είναι αναδρομική από τον Απρίλιο) και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα οποία θα πρέπει να γίνει σχετική συμφωνία με τις τράπεζες σε διάρκεια τριών μηνών, θα ισχύσει μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.
Η κάλυψη παγίων δαπανών θα είναι ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει από το τέλος Μάϊου, μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, με τα χρεωστικά που θα δίνονται σε επιλέξιμες επιχειρήσεις, να μπορούν να αναλωθούν μέχρι και το τέλος του 2021.
Επιπλέον 35% από Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Την ίδια περίοδο θα λειτουργήσει και η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2,3, για τις οποίες ποσοστό από το 30% έως και το 50% να είναι μη επιστρεπτέο, να ενισχυθούν άμεσα με επιπλέον 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους για να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους. Σε αντάλλαγμα, δεν θα έχουν μη επιστρεπτέο κομμάτι από τις ενισχύσεις, ενώ΄ θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων σε 60 μήνες από το 2022 έως και το 2026. Το ονομαστικό κόστος θα είναι το ίδιο με το τραπεζικό. Ωστόσο η δυνατότητα αυτή, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τραπεζικό προφίλ καθώς και αυτές που θα αντιμετωπίσουν απαιτήσεις για εμπράγματες εξασφαλίσεις αν θελήσουν να δανειστούν από τις τράπεζες.
Πηγή: Capital.gr